Меню Затваряне

О. Атанасий Карулски до Путин: „Вие не водите специална военна операция, а истинска война!“

На 29.04.2023г. монах Атанасий Карулски изпрати искане до Владимир Путин незабавно да бъде прекратена братоубийствената война. В него старецът на келията „Св. Сава на Каруля пише:

„От средствата за масова информация ми стана известно за провеждането на „пряка линия“ на президента на Руската федерация през 2023 г. (датата не се уточнява). Форматът на пряката линия предполага, че гражданите поставят пред президента своите жалби и изисквания. В съответствие с формата на пряката линия и членове 3 и 33 от Конституцията на РФ, поставям своето искане към президента на РФ:

„Господин президент, прекратете разпалената от вас война срещу братския народ на Украйна! Отказът да изпълните това искане ще се счита за нарушение на Конституцията на РФ с всички последствия и ще бъде оспорен от мен в съдебните инстанции, включително международните такива“.

Монах Атанасий Карулски

Той добавя и следния коментар:

„Надявам се, че всеки гражданин на Русия, който осъзнава ужаса на братоубийствената война и катастрофалните последици от този конфликт, трябва да отправи такъв призив от свое име. И не се бойте – царят е гол!“

Неочаквано, светогорският монах  получава отговор от администрацията на президента на РФ, който гласи:

Подвизаващият се вече близо 30 години в светогорския скит „Каруля“ герондас Атанасий обаче не се обезсърчава от този „дежурен отговор“ и успява да входира (под номер ID=10090318) в президентската администрация свой отговор на „отговора“, в който гласи:

„Г-н президент, на 29 април 2023 г., в съответствие с членове 3 и 33 от Конституцията на Руската федерация, изпратих писмо до Вас с искане да спрете войната, която поведохте срещу родствения на руснаците народ на Украйна, на което на 17 май 2023 г. получих от вашата администрация официален отговор, който не беше по същество. Вашите подчинени нарекоха братоубийствената война „специална военна операция“, „целта на която е да защити многострадалния народ на Донбас, както и да защити Руската федерация от военната заплаха от страна на страните от НАТО“ и на искането ми беше отговорено, че „специалната военна операция ще бъде завършена едва след постигане на поставените цели“.

Имайки предвид факта, че Вашата администрация действа по Ваши указания и в рамките на предоставените ѝ от Вас правомощия, както и че транслира Вашето разбиране за ситуацията и излага поставените от Вас цели, не съм съгласен с Вашата формулировка. Броят на човешките жертви от двете страни на конфликта (не само сред военния персонал, но и от цивилното население на Украйна и Русия), мащабът на унищожаването на украинските градове, продължителността на военните действия и щетите, нанесени на икономиката на двете страни, сочат, че това не е еднократна „специална военна операция“, а истинска война. И затова изисквам – подчертавам, изисквам (въз основа на член 3 от Конституцията на Руската федерация) като гражданин – носител на суверенитета, който не ви е делегирал власт, а я упражнява пряко – да ми обясните следното:

1. По какви конкретни критерии ще се определи, че поставените цели за „защита на многострадалния народ на Донбас, както и защита на Руската федерация от военната заплаха от страна на страните от НАТО“ са постигнати?

2. Какво ще бъде доказателството за постигането на тези цели, след което „специалната военна операция ще бъде завършена“? Превземането на Киев, Ню Йорк, Лондон и Париж?

Отбелязвам, че писмото ми с искане за прекратяване на войната беше изпратено във връзка с обявяването на „Пряката линия на президента“, по време на която гражданите изпращат своите въпроси, искания и оплаквания до президента на Руската федерация, което може да се приеме като един от начините гражданите да съобщават волята си на избрания лидер на държавата, задължен да изпълнява волята на народа. А народът на Русия, с изключение на психически нестабилните и неимунизираните срещу въздействието на пропагандата, по никакъв начин не е изразил волята си да започне война или каквато и да е „специална военна операция“ срещу някогашния братски народ на Украйна. Решението за започване на война, както и да я наричате, взехте лично вие (както самият вие ​​обявихте), без да провеждате предвидения от Конституцията всенароден референдум по най-важните въпроси от живота на държавата. И това решение беше престъпно, тъй като законите на Руската федерация не позволяват воденето на агресивни войни.

Във връзка с горното, повтарям искането си – спрете войната срещу братския народ на Украйна! С цялата отговорност заявявам, че това искане е израз на волята на народа на Русия. Ако се съмнявате, свикайте народен референдум, но не и плебисцит (както при промяната на Конституцията), чиито резултати не влияят върху вземането на решения. И още веднъж ви предупреждавам, че отказът да изпълните искането ми ще се счита за нарушение на Конституцията на Руската федерация с всички произтичащи от това последици за вас и ще бъде оспорен от мен в съдебни инстанции, включително международни.

И в заключение ще ви напомня, като православен християнин, за какъвто се представяте, че „дните на нашите години са седемдесет години, а при сила, осемдесет години“. Така че, вече сте стигнали до края на житейския си път, колкото и вашите лекари и лечители да го забавят. Никой не може да избяга от Страшния Христов съд!  За всичко, което сте извършили, строго ще отговаряте! Но няма защо да се отчайвате – спомнете си евангелската притча за работниците от единадесетия час. Има още време за покаяние, но то неумолимо се съкращава… И ако принесете плода на покаянието, спрете тази мерзка война, това ще ви бъде зачетено за опрощение на много грехове. Затова бъдете благоразумен като разбойника! За което се молим и на нашата скромна Каруля.

Амин! И на Христа, нашия Бог, слава!

С надеждата вашите слуги да не скрият това писмо от вас,

γέρων Αθανάσιος Καρουλιώτης

———–

Източник: Мой ответ на ответ Администрации президента – Отдайте нам Родину! (livejournal.com)

Posted in Разкази, писма и пътеписи, Християнство и война

Вижте още: