Меню Затваряне

О. Василий Шаган: “Как да останем хора през тези дни?”

Иконом Василий Шаган

В Неделя на Страшния съд, ик. Василий Шаган, свещеник във варненския храм “Св. Николай”, произнесе проповед за войната и страданията на мирните жители на Украйна.

Ик. Василий Шаган е роден и израснал в република Молдова, познава живота и взаимоотношенията между различните народи в СССР и Руската федерация. В енорията му има много българи, руснаци и украинци, чиято народност не им пречи да живеят в една общност, обединени от вярата си в Христос.

Публикуваме видео с проповедта на о. Василий, който с много болка заради случилите се страдания на бягащите от войната, се обърна към всички енориаши в храма:

“Днес е поредната неделя, братя и сестри, на нашата подготовка за Великия пост и тя е посветена на Страшния съд, на който Христос ще гледа нашето сърце. И любовта е тази, която ще определи нашето битие във вечността. Той ще ни съди и ще гледа дали сме имали любов – към ближния, един към друг, и към Бога. Дали сме обикнали Неговата правда, и когато любовта я няма или тя не е най-главното, което търсим, или когато не се справяме в живота си и поради липса на любовта губим своето единство и придобиваме омраза, нашето християнство е под въпрос. (…)

Както знаете, тези дни се случи най-страшното: това, което никой никога не е очаквал. Страшно е, не само, защото един народ тръгна против друг народ, а защото тези два народа, както казва Киевският митрополит Онуфрий, са кръстени в един купел, т.е. те са братя в Христа. Страшно е, че те не намериха сили и воля и не намериха в себе си това търпение, чрез което да се помирят, за да не воюват. Това е тежкият грях, който може да се случи между нас, християните, и ние виждаме това не само сега в Украйна, но и в своите лични отношения.

Не любовта е водещата сила. И всякакви наши претенции че ние сме християнски, православни народи, че ние сме свидетели на Божията правда, са нищожни. Защото ако някой казва, че Бог не е в силата, а в правдата, то той трябва да знае, че правдата на Бога е Неговата любов. (…)

Моля ви в своите молитви да включим всички молитви за мир в Украйна, в света, Бог да повлияе на умовете на тези, от които зависи мирът сега, да даде кураж на тези, които защитават своето отечество.

Вчера при мен дойде един млад мъж. Той плачеше и не можеше да каже това, което искаше да каже. Накрая каза: „Помолете се за защитниците на Украйна!“. И когато чуваш това, тогава отпадат всякакви размишления кой е прав и кой е крив в тази ситуация. Защото тези, които пазят своите деца, независимо, кой ги е нападнал, всъщност са прави.

А тези, които разпалиха тази война, тях ги очаква Божият съд, защото те вече сами са се осъдили. И няма нужда да ги проклинаме, няма нужда да изричаме тежки думи, те сами са си навлекли това, което не бих пожелал на нито един човек. Митрополит Онуфрий неслучайно каза, че “това е грехът на Каин, който вие извършихте, когато брат убива брат си от завист”. Нека Бог да съди всички по своя Божествен закон, а Неговият закон е законът на любовта!”.

Цялата проповед можете да чуете във видеото.

Posted in Беседи, Видео беседи

Вижте още: