Меню Затваряне

О. Харалампос Пападопулос има нужда от нашите молитви

Малкият син на о. Харалампос Пападопулос – Александър – е претърпял тежка катастрофа и е в интензивно отделение в стабилно състояние. Нека молитвено ги подкрепим!

О. Харалампос написа в своя профил:

„Христос ни казва, че никой не може да направи нищо, за да прибави един лакът към ръста си, т. е. да прибави един час, един ден към живота си.

Колкото и да се напрягате, да планирате и да се опитвате да контролирате действителността, тя винаги ще ви се изплъзне и ще ви срещне неочакваното, непредвиденото и ненайденото, за да ви напомни, че „приятелю, не ти командваш напълно“.

И какво означава това? Да спра да мечтая и да планирам живота си? Не. Със сигурност не. Но бъди реалист, знаейки, че колкото и добре да разработваш плановете си, колкото и перфектно да мислиш за изпълнението им, винаги ще има нещо, което ще те изпревари, наречено тайната на живота и смъртта. То се нарича Божият план, който не можете да вместите и да понесете в ума си.

И така, снощи, точно преди да заспя, рано сутринта в събота, ми се обадиха от полицията и съобщиха, че малкият ми син Александър е претърпял тежка автомобилна катастрофа. В този момент времето спира. Погледът замръзва, дишането става по-тежко, а тялото изтръпва.

Думите на полицая, макар и кратки, малко и учтиви, сякаш звучат тежко и бавно. Край нямат. Докато ти каже „детето ви е живо…“, но и ти самият да го видиш живо, си умирал и възкръсвал десетки пъти, в болка, която не може да бъде описана.

Детето е в интензивното отделение в стабилно, добро състояние. Имаме нужда от вашите молитви. Една дума, изпълнена със светлина, любов, вяра и молба към Христос, св. Богородица и светците, е балсам за десетките му рани. Да се облече с благодатта и светлината на Христос, за да не чувства мраз.

Но днес отидох и на мястото на инцидента. Там се сблъсках с най-големия шок. Мисля, че когато стар автомобил, без въздушни възглавници и системи за защита, падне от седемметров мост, като колата се разбие на петдесет метра в коритото на реката и пътникът остане жив, тогава можем да говорим само за чудо и дори за голямо чудо. Не знам как да обясня чудесата, нито защо се случват, нито защо не се случват. Просто отбелязвам това, което съм видял, онова, което е отвъд моя човешки разум, моите тълкувания и разбирания. Това и нищо друго, тук слагам точка.

Накрая искам да благодаря на гръцката полиция, пожарната и службата за бърза помощ за незабавната и решителна реакция. Единадесет души и три автомобила се опитаха да спасят момчето.

Благодаря много на Бога и на хората, които се борят за спасяването на животи, много пъти с цената на техния собствен живот. Големи всекидневни герои, чиито имена не знаем, но знаем тяхната саможертва. Защото когато спасяваш един живот, спасяваш цялото човечество“.

Текстът е от страницата за о. Харалампос Пападопулос във фейсбук.

Posted in Шарени мисли

Вижте още: