Меню Затваряне

Пакости на Света гора – умишлено увреждане на сгради и помещения

Неотдавна в рамките на кратък период от време над сгради и съоръжения, принадлежащи на манастира Есфигмен, бяха извършени три посегателства. Първо бяха напълно разрушени стопански постройки на п-в Атон, на територията на нашия манастир, като бяха демонтирани, а материалите, от които са направени, бяха откраднати. След това, преди няколко дни, беше направен опит за унищожаване на съоръжения от маскирани с качулки мъже в метоха на нашия манастир в Йерисо, п-в Халкидики. Маскираните подпалиха метоха и предизвикаха пожар. След това бе унищожен генераторът, използван за нуждите на отците-есфигменити, които живеят в килията „Св.Трифон“. Последният от поредицата инциденти беше унищожаването на магазин извън Света Гора, който сътрудничи на нашия манастир.

Немислимо е в Градината на Божията Майка да се случват такива събития! На мястото, определено от Нея за молитва и духовно подвижничество, е скандално да има бърлоги и свърталища, откъдето „неизвестни“ хора да могат да организират набези срещу светогорските старци. За съжаление, основната сграда на манастира Есфигмен е превърната в разбойнически вертеп. Никой не знае кой пребивава там и какви оръжия крие. Група от 5-8 души главатари на окупацията и около 20 техни „послушници“ отказват достъп до главната сграда на манастира дори на държавните органи, които защитават Атон. Никой от тях не обръща внимание на вежливите молби на полицията. Не е известно какво е състоянието на манастирските св. мощи и реликви, както и имената на влизащите и излизащите от манастира.

Докато братството на манастира Есфигмен се опитва да се изправи на крака, някои водят безмилостна борба с него. Докато ние градим и полагаме грижи, онези горят и рушат.

Всичко това те правят, за да ни уязвят морално. Смятат, че ще се отчаем и ще се предадем. Но това е решение, което не зависи от нас. Не можем да предадем доверието, което Православната църква ни е оказала, като ни е поверила този проблем. Няма да позволим Света гора да се превърне в център на скитници, разбойници и авантюристи. Опитът да се унищожи Атон и да се създадат „сиви зони“ в него няма да мине!

Наясно сме с това, което са способни да направят окупаторите на основната сграда на нашия манастир. Извънцърковни хора, облечени в раса, вече са ни нападали, оставяйки ни окървавени и полумъртви. Целта им е да ни довършат и да сплашат онези благочестиви хора, които ни помагат.

Кампанията срещу братството на нашия манастир е безпрецедентна. За съжаление, някои медии също участват в нея, като дават простор на пропагандата на окупаторите, които безмилостно ни атакуват  с лъжи и се стремят да насъскват последователите си срещу нас. Последователи, които с породена от „ревност за православието“ ярост искат да ни „десатанизират“ по същия начин, по който руското ръководство иска да направи това с останалия свят.

Призоваваме всички здравомислещи членове на нашата Църква и граждани на нашата страна към обединение, преди да е станало късно както за Света гора, така и за нашата страна и за обществото!

Позицията на Св. Кинотис на Света гора по повод на събитията в манастира Есфигмен, можете да прочетете тук:

„Православие или смърт“ – Есфигменският въпрос. Официална позиция на всички манастири на Света гора за ситуацията в манастира Есфигмен • Християнство.бг

Архим. Вартоломей,

Игумен на манастира Есфигмен

—————-

Превод: архим. Никанор (Мишков)

Източник: Ιερά Μονή Εσφιγμένου

Posted in Новини, Новини от света, Светогорие

Вижте още: