Меню Затваряне

Панихида в памет на жертвите от войната в Украйна беше отслужена в Истанбул

Панихида за жертвите на войната в Украйна беше отслужена днес в катедралата „Св. Георги“ в Истанбул (видеото е в края на публикацията). Президентът на Украйна Володимир Зеленски, който присъства на службата, благодари на Константинополския патриарх Вартоломей „за духовната подкрепа на Украйна и украинците и молитвите за мир за цялата ни земя“, за осъждането на агресията и престъпленията на окупаторите на украинска територия, за голямата помощ за украинците, пострадали в резултат от безпощадната война.

Двамата обсъдиха прилагането на „формулата на мира“, както се изрази Зеленски, и връщането на децата, депортирани от руските окупатори на роднините им в Украйна.

494 деца са загинали в Украйна от началото на войната

Днес, на 8 юли се навършват 500 дни от началото на войната, в която досега са убити 494 деца, повече от 1050 деца са ранени, според украинската главна прокуратура, съобщава руският отдел на ВВС.

Тези данни не са окончателни, а се отнасят само до децата, чиито имена са потвърдени.

Най-много деца са пострадали в Запорожие, Донецка, Харковска, Киевска, Херсонска, Николаевска, Днепропетровска, Черниговска и Луганска области.

По данни на ООН повече от 500 деца са загинали през 500-те дни на войната. Общият брой на цивилните в Украйна, загинали от началото на войната, от 24 февруари 2022 г. досега, надхвърли девет хиляди души. Организацията пояснява, че загиналите и ранените са много повече, но статистиката е според документираните и потвърдени жертви на войната.

В много региони, където военните действия продължават, както и в окупираните територии, преброяването засега е невъзможно.

Снимки: Вселенска патриаршия

Posted in Новини, Новини от света, Християнство и война

Вижте още: