Меню Затваряне

Папата обяви св. Ириней Лионски за учител на Църквата

Св. Ириней Лионски, икона на архим. Зинон

Папа Франциск е подписал декрет, според който св. Ириней Лионски, апостолът на келтските и германските народи и защитник на учението на Църквата получава титлата „Doctor unitatis”, съобщава Vatican News.

Свети Ириней, епископ Лионски, е един от най-забележителните отци и учители на Църквата. Той е живял през ΙΙ век и посветил целия си живот на борбата с гностицизма. Значението му за християнската Църква от ΙΙ век може да се сравни със значението на свети Атанасий Велики през ΙV век. И двамата с живота и делото си са защитавали чистото, неповредено църковно учение от ересите на своето време – свети Ириней от гностицизма, а свети Атанасий – от арианството.

„Нека учението на такъв голям Учител да насърчава все повече и повече пътя на всички Господни ученици към пълното общение“. Това е пожеланието, с което папа Франциск подписа указа от 21 януари, с който обявява свети Ириней Лионски за църковен учител с титлата Doctor unitatis.

В мотивите за провъзгласяването, Франциск подчертава два аспекта от живота и делото на светеца, който „дошъл от Изтока“ и „упражнява своето епископско служение на Запад“:

„Той беше духовен и богословски мост между източните и западните християни. Неговото име, Ириней, изразява онзи мир, който идва от Господа и който помирява, възвръщайки единството.

Posted in Новини, Новини от света

Вижте още: