Меню Затваряне

Папа Франциск: „Лаят на НАТО пред вратата на Русия накара Кремъл да предизвика конфликт“

Папа Франциск разговаря с директора на италианския ежедневник Corriere della Sera Лучано Фонтана: Чувствам, че преди да отида в Киев, трябва да отида до Москва. „Ясно е, че на тази земя се изпробват оръжия. Войните се водят за това: за да се изпробват оръжията, които сме произвели“. Публикуваме със съкращения най-важните моменти от интервюто, предоставено от Ватикан Нюз. Разговорът в интервюто е съсредоточен върху темата за войната в Украйна, срещу която папата отправя апели още от първия ден на инвазията. Той има здравословни проблеми и трудно се движи, предстои му операция, но след нея е готов да се срещне с Путин: „Имам скъсан лигамент, трябва да направя операция с инфилтрации. Отдавна съм така, не мога да ходя. Едно време папите са били носени на густаторен стол. Но е нужна и малко болка и унижение. (…) Помолих кардинал Паролин на двадесетия ден от началото на войната да предаде съобщението на Путин, че съм готов да отида в Москва. Все още не сме получили отговор и продължаваме да настояваме, дори се опасявам, че Путин не може и не иска да проведе тази среща точно сега. Но как може да не бъде спряна цялата тази бруталност? Преди двадесет и пет години преживяхме същото с Руанда”, казва папа Франциск.

Папа Франциск е обезпокоен, че Путин няма да спре и размишлява за корените на това поведение, за причините, които го тласкат към такава брутална война: „Може би лаят на НАТО пред вратата на Русия накара Кремъл да реагира зле и да предизвика конфликт. Гняв, който не знам дали е бил провокиран – се пита той – но да, може би улеснен“, казва Франциск, като по този начин влиза в опорната точка на руската пропаганда, че алиансът НАТО се приближил прекалено много до границите на Украйна и затова Русия e била принудена да започне тази война.

По въпроса за доставката на оръжие, Ватикан нюз посочва, че той винаги е насърчавал отказа от надпреварата във въоръжаването, а не ескалацията в производството на оръжия, които рано или късно някой решава да тества на терен, причинявайки смърт и страдание. Папата е изпълнен и със съмнения, че в тази война се тестват оръжия. “Сега руснаците знаят, че танковете не са много полезни и мислят за други неща. Войните се водят за това: да се изпробват оръжията, които сме произвели”, казва Франциск.

Засега папата не планира пътуване до Киев, преди да се осъществи пътуване до Москва. Преразглеждайки усилията, които се полагат или ще бъдат положени за спирането на ескалацията на насилието, папата пояснява: „Засега няма да ходя в Киев. Чувствам, че не трябва да отида. Първо трябва да отида в Москва, първо трябва да се срещна с Путин”.

Папа Франциск цитира 40-минутното zoom интервю от 15 март и „оправданията“ на войната, цитирани от патриарх Кирил, и се връща към пропуснатата среща през юни в Йерусалим. „Изслушах го – казва Франциск в интервюто за Corriere della Sera – и му казах: „Не разбирам нищо от това. Братко, ние не сме държавни духовници, не можем да използваме езика на политиката, а този на Иисус. Ние сме пастири на един и същи свети Божи народ. За това трябва да търсим пътят на мира, да спрем стрелбата с оръжия. Патриархът не може да се превърне в олтарен служител на Путин. (…) Имах насрочена среща с него в Йерусалим на 14 юни. Това щеше да бъде втората ни среща лице в лице, която няма нищо общо с войната. Но сега и той е съгласен да спрем, защото това може да бъде двусмислен сигнал“.

Папата говори в интервюто за правата на народите в един воюващ свят, свят в „трета световна война“, толкова често предизвиквана и пораждаща страх. Това не е „аларма“, уточнява папата, а „констатация“: Сирия, Йемен, Ирак, война след война в Африка. Във всяко нещо има международни интереси. Не може да се мисли, че свободна държава може да воюва срещу друга свободна държава. Папата смята обаче, че в „изглежда в Украйна други са създали конфликта“.

„Единственото, за което се обвиняват украинците, е, че са реагирали в Донбас, но говорим за преди десет години. Този аргумент е стар. Разбира се, те са един горд народ”.

Папа Франциск казва, че трябва да сме внимателни какво може да се случи в Приднестровието, и че на 9 май „може да бъде краят на всичко“. На 21 април, когато той се срещна с Виктор Орбан във Ватикана, е разбрал от него, че „руснаците имат план“. „Така ще се разбере и скоростната ескалация от тези дни. Защото сега не е само Донбас, а Крим и Одеса, отнемане от Украйна на черноморското ѝ пристанище, това е всичко. Аз съм песимист, но трябва да направим всички възможни жестове, за да спрем войната”.

На 4 май, на среща с японския министър-председател, папа Франциск е повторил позицията си на пълно противопоставяне при използването и притежаването на ядрени оръжия. Според директора на пресцентъра на Светия престол Матео Бруни, по време на разговора им, продължил около 25 минути, премиерът Фумио Кишида и папата са говорили за ядрените оръжия и за това как тяхното използване и притежаване е немислимо.

Posted in Новини, Новини от света, Съвременност

Вижте още: