Меню Затваряне

Папа Франциск обърна внимание на разделенията заради идеологиите в проповедта си за Богоявление

Папа Франциск предстоятелства литургията на Богоявление в базиликата „Свети Петър“ в Рим, в присъствието на шест хиляди вярващи, размишлявайки върху начина, по който мъдреците се изправят пред дълго пътуване, за да стигнат до Младенеца Иисус. Той предупреди християните, че между тях не трябва да има  разделения на групи, „основани на техните собствени идеи“.

Папата припомни, че вярващите „не бива да се топлят на огъня на някаква елегантна религиозна теория“, вместо да открият Бога в лицата на бедните. „Бог е в лицето на най-бедните“, каза папа Франциск. Той обърна внимание на пътя, по който тръгват мъдреците от Изтока, за да намерят Бога Младенец от плът и кръв. „Това е важно: срещата с Бог в плътта, в лицата, които минават покрай нас всеки ден, особено тези на най-бедните. Мъдреците всъщност ни учат, че срещата с Бога ни отваря към по-голяма надежда, която ни кара да променим начина си на живот и преобразява света“. Мъдреците пристигат от Изток, предприемат пътуването „с очи, насочени към небето, с техния поглед, привлечен от небесните звезди“; те не гледат пръстите на краката си и затворени в себе си като пленници на земен хоризонт, влачещи се в примирение или оплакване“. „Те вдигат глави“ и Витлеемската звезда осветява смисъла на живота им, „привлича ги и им показва пътя“ – това „е ключът, който отключва истинския смисъл на нашето съществуване“, за да може то да продължи да бъде осветено“.

Папа Франциск каза, че Римокатолическата църква трябва да гарантира, че „вярата ни няма да бъде сведена до съвкупност от религиозни предания и външна обвивка“, че тя не се изразява нито в църковен навик или църковна идеология, а в църковно призвание. Затова вярващите трябва да изоставят идеологиите, които ги разделят, и да намерят смисъла на своето стоене в Църквата:

„Нуждаем се от това по пътя на живота, за да бъдем придружени от приятелството с Господ, от Неговата любов, която ни поддържа, от светлината на Неговото Слово, която ни води като звезда в нощта. Имаме нужда от това по пътя на вярата, за да не се свежда тя до набор от религиозни практики или външен навик, а да се превърне в огън, който гори вътре в нас и ни кара да станем страстни търсачи на Лицето на Господ и свидетели на Неговото Евангелие. Имаме нужда от това в Църквата, където, вместо да се разделяме въз основа на нашите идеи, ние сме призовани да поставим Бог отново в центъра. Необходимо ни е, за да изоставим църковните идеологии, да намерим смисъла на светата майка Църквата“.

Посланието на богоявленската проповед в базиликата „Св. Петър“ е в контекста на противопоставянето на по-консервативните кръгове и движения в Ремокатолическата църква на някои политики на Ватикана.

Миналия месец папата разреши на католическите свещеници да дават благословение на двойки, които не са сключили брак, включително и на еднополови двойки, но то да бъде пастирско благословение и по молба на вярващите, извън литургичната и благодатна същност на тайнството Венчание. Някои епископи, които възприемат папа Франциск като опасно напредничав и либерален, отхвърлиха веднага това разрешение. Това накара Ватикана в началото на тази седмица да се опита да увери епископите по света, че благословиите за еднополовите двойки не са еретични или богохулни и че няма доктринални основания да отрекат подобна практика.

—————

По материали от БТА и Vatican News

Posted in Новини, Новини от света

Вижте още: