Меню Затваряне

Папа Франциск призова за вдигане на блокадата върху износа на пшеница от Украйна

Папа Франциск призова за вдигане на блокадата върху износа на пшеница от Украйна, като заяви, че зърното не може да се използва като оръжие във военните действия, предаде Ройтерс.

Милиони хора, особено в най-бедните страни по света, зависят от пшеницата от Украйна, заяви папата пред хилядите събрали се на площад „Св. Петър“, като призова за вдигане на блокадата.

ООН заявява, че глобалната хранителна криза се влошава и се опитва да договори споразумение за деблокиране на украинския износ на зърно. Западни лидери обвиняват Русия, че държи света за заложник чрез блокирането на украинските пристанища.

„Блокирането на износа на пшеница от Украйна е много притеснително, защото животът на милиони хора зависи от това, особено в по-бедни страни“, заяви папата. „Отправям горещ призив да се положат всички усилия за разрешаване на този проблем, да се гарантира всеобщото право на прехрана. Моля ви! Не използвайте пшеницата, основна храна, като оръжие на войната“, добави Франциск, под аплодисментите на събралите се.

Освен смъртта и разрушенията, причинени от руското нашествие в Украйна, войната и опитите на Запада да изолират Русия като наказание доведоха до скок на цените на зърното, олиото, торовете и енергията, което навреди на глобалния икономически растеж, отбелязва Ройтерс. Папата често е осъждал нашествието и кръвопролитията, причинени от това, което Москва определя като „специална военна операция“. Днес обаче беше първият случай, когато той говори по-нашироко за глобалната хранителна криза, до която доведе това.

———–

Източник: БТА

Posted in Новини, Новини от света

Вижте още: