Меню Затваряне

Папа Франциск призова Русия и Украйна да потърсят помирение

Папа Франциск изрази опасения от струпването на руски войски близо до границата с Украйна и призова за облекчаване на напрежението в 7-годишния конфликт в Източна Украйна, противопоставящ украинските сили на подкрепяните от Русия бунтовници, съобщи Асошиетед прес.

Според украинските власти нарушенията на режима на прекратяване на огъня са зачестили през последните седмици, като близо 30 войници са били убити от началото на тази година. Украйна обвинява Русия в подхранване на напрежението, след като руската страна разположи 41 000 военнослужещи близо до границата с Източна Украйна и още 42 000 в близост до Крим, където Русия поддържа голяма военноморска база.

„Наблюдавам с голямо безпокойство увеличаването на военните действия“, каза папа Франциск в реч пред християните, събрани за неделната молитва на площад „Свети Петър“ в Рим.

“Силно се надявам да бъде избегнато засилване на напрежението и напротив, да бъдат направени жестове, които да увеличат взаимното доверие и да насърчат помирението и мира, толкова необходими и желани. Трябва също да вземем присърце хуманитарната ситуация, засягаща населението, на което изразявам своята солидарност”, добави папа Франциск.

Украйна обвинява Русия в подхранване на напрежението заради разполагане на войски покрай украинската граница, докато Русия се опитва да оправдае това с военни учения, организирани в отговор на заплахите на НАТО. Руската страна смята струпването на войски като необходима мярка за сигурност на фона на това, което тя самата определя като провокации от украинска страна.

САЩ и НАТО твърдят, че концентрацията на руски войски е най-голямата от 2014 г. насам, когато Русия превзе полуостров Крим в Украйна и избухнаха боеве между украинските сили и сепаратистите в Източна Украйна.

Posted in Новини, Новини от света

Вижте още: