Меню Затваряне

Папа Франциск се обяви в подкрепа на еднополовите бракове

За първи път папа Франциск открито се обяви в подкрепа на споразумението за съжителството за еднополови двойки. Той каза, че те имат право да бъдат членове на семейство.

Папа Франциск говори по въпроса в интервю, показано в документалния филм Francesco, посветен на живота и служението на папата, чиято премиера беше на 21 октомври на Филмовия фестивал в Рим.

Съответната част е в средата на филма, в който главата на Римокатолическата църква говори по въпроси, свързани с публичните му речи, като околната среда, бедността, имиграцията и дискриминацията. Режисьор на филма е Евгений Афинеевски, който през 2015 г. бе номиниран за “Оскар” и “Еми” за филма си Winter on Fire, посветен на протестите в Украйна през 2013 г. и 2014 година.

Папа Франицск казва: „Хомосексуалистите имат право да бъдат семейство. Те са деца на Бога. Това, което имаме сега, е законът за споразумението за съжителство. По този начин те са законно уредени. “ От времето, когато е бил архиепископ на Буенос Айрес до 2013 г., той е бил против легализирането на еднополовите бракове и е предпочитал споразуменията за съвместно съжителство като алтернатива – така твърди и неговият биограф Серхио Рубин. Но това е първият път, когато обявява такова свое мнение по въпроса като папа.

В книгата On Heaven and Earth, на която е съавтор заедно с аржентински равин, папа Франциск нарича законите, “асимилиращи” хомосексуалните отношения в брака “антропологическа регресия” и изразява тревога, че ако еднополовите двойки имат право да осиновяват, “може да има засегнати деца. Всеки човек се нуждае от баща мъж и майка жена, които да им помогнат да оформят идентичността си”.

През 2003 г. Конгрегацията за доктрината на вярата на Римската курия заяви, че “уважението към хомосексуалните хора по никакъв начин не би могло да доведе до одобрение на хомосексуалното поведение или до правното признаване на хомосексуалните съюзи”.

По материали от Orthodox Times и Дневник

Posted in Новини, Новини от света

Вижте още: