Меню Затваряне

Папа Франциск се срещна със съпругите на бойци, блокирани в „Азовстал“

Екатерина Прокопенко и Юлия Федосюк са се срещнали днес с папа Франциск във Ватикана. Те са съпруги на двама от бойците, които са обсадени в завода „Азовстал“ в Мариупол. Двете жени призоваха за помощ в освобождаването на войниците, съобщава Булевард България, цитирайки Ukraine 4 Freedom.

Срещата е продължила няколко минути в края на общата аудиенция на папата на площад „Свети Петър“. Двете жени са му предали снимки на войниците в „Азовстал“ и две писма. Едното от тях е подписано от митрополит Онуфрий – глава на Украинската православна църква към Московската патриаршия. В него той моли Владимир Путин да пусне бойците от „Азов“ на свобода. 

Второто писмо е подписано от двете жени – съпруги на Арсений Федосюк и Денис Прокопенко (ръководител на отбраната на Мариупол срещу руската окупация). 

Екатерина и Юлия са призовали папата да разговаря директно с Путин, за да опита да договори освобождаването на бойците. 

„Надяваме се, че тази среща ще ни даде шанс да спасим живота им. Нашите войници биха искали да се евакуират в трета държава, за да сложат оръжие. Руският плен не е опция за тях“, казват те.

Папа Франциск е отговорил, че ще направи всичко по силите си и че ще се моли за тях. 

В интервю за Corriere dela Sera сряда Прокопенко и Федосюк разказват, че молбата за помощ към папа Франциск е последната им надежда. 

Съпрузите им са подложени на постоянен обстрел от страна на руската армия: „Не знаем какво да мислим, какво да правим. Чакаме светът, нашето правителство, някой да ни помогне и да се намеси, за да ги спаси“ казват те пред италианското издание. 

„Моят съпруг ми писа преди ден, че водата от машините също се свършва, и ме помоли да потърся статия, в която се дават съвети как да оцелееш най-дълго без вода. Разбира се, че се страхувам, че може да го изгубя. Но изпитвам и гняв, защото не мога да направя нищо. Ужасно е. Това, което се случва в „Азовстал“, изглежда като риалити шоу и никой не ни помага. Затова се надяваме на папата, той е нашата последна надежда“, казва Юлия Федосюк.

Според Corriere dela Sera двете жени са били в Рим преди няколко дни, когато беше организиран протест в защита на Украйна, но са се върнали обратно към родината си, след като призивите им към властите за намеса са пропаднали. 

Възможността за среща с папа Франциск в сряда обаче ги е накарала да се върнат обратно в италианската столица. 

Posted in Новини, Новини от света

Вижте още: