Меню Затваряне

Папа Франциск: „Тази война вече е световна“

Папа Франциск е готов да отиде в Киев, но при условие, че отиде и в Москва.

В интервю за La Nación той заявява: „Готов съм да отида в Киев. Искам да отида в Киев, но при условие, че отида в Москва. Ще отида и на двете места, или на нито едно“.

В същото време на въпрос дали случващото се в Украйна е „геноцид“, римският папа отговаря, че това е „техническа дума“ и той „не знае как да я дефинира“, само уточнява, че се „бомбардират училища, болници, приюти, изглежда не толкова, за да се завземе територия, а за да се унищожи“.

Според папа Франциск в тази ситуация Ватикана постъпва дипломатично, за да види дали може да се постигне нещо и той е готов за диалог с руския диктатор Владимир Путин.

В друго интервю за швейцарско-италианската радио- и телевизионна компания RSI, публикувано на 10 март, папа Франциск разказа, че е отишъл в руското посолство на втория ден от началото на войната и е поискал да каже, че е готов да отиде в Москва и да разговаря с Путин, ако му остави прозорец за преговори. Лавров обаче му е написал, че моментът не е подходящ. „Путин знае, че съм достъпен“ – допълни папата, а на въпрос на журналиста какво би му казал, той отговори: „Бих говорил с него така ясно, както говоря и на публиката“.

В същото интервю папа Франциск заяви, че „тази война вече е световна“. Според него обаче тя се подклажда от имперски интереси не само от страната-агресор, но и от други страни: „Там има имперски интереси – не само имперските интереси на Русия, но и на други империи. За империите е свойствено да поставят нацията на второ място“ – добави той.

По време на боевете в Мариупол, папа Франциск получи стоманена гривна, произведена в известния металургичен завод „Азовстал“ и беше призован да се включи в освобождаването на защитниците на Мариупол от руски плен, съобщи през февруари Обозревател.

Posted in Християнство и война

Вижте още: