Меню Затваряне

“Antonianum” присъди doctor honoris causa на патриарх Вартоломей

Францисканският папски университет „Св. Антоний“ (Antonianum) присъди на Вселенския патриарх Вартоломей титлата “почетен доктор по философия”.

Вселенският патриарх, който е в Рим на официално посещение, участва на 20 октомври заедно с други религиозни водачи в молитва за световен мир .

В същото време в други части на Рим евреите се молеха в синагогата на града, а будистки, сикхи, индуски и мюсюлмански лидери също се молеха за мир.

Вселенският патриарх даде интервю на официалния сайт на Ватикана vaticannews.va , в което освен всичко друго отбеляза: „Ние напълно се съгласяваме с поканата на папа Франциск да се откажем от безразличието или дори от цинизма, който управлява екологичния, политическия, икономическия и социалния ни живот като цяло, включително нашата егоцентрична форма на единство, и да мечтаем за нашия свят като обединено човешко семейство. “

Патриарх Вартоломей добави също така: „Икономическото развитие не е намалило разликата между богатите и бедните. По-скоро е приоритизирало печалбата в ущърб на защитата на слабите и допринася за обостряне на екологичните проблеми. А политиката се превърна в слуга на икономиката. Правата на човека и международното право са разработени да служат на цели, чужди на справедливостта, свободата и мира. Проблемът с бежанците, тероризма, държавното насилие, унижението на човешкото достойнство, съвременните форми на робство и епидемията Covid-19 поставят политиката пред нови отговорности и заличават прагматичната ѝ логика. “

Накрая патриархът отбеляза, че „Християните в ранната Църква се наричаха помежду си „братя “. Това духовно и ориентирано към Христос братство е по-дълбоко от естественото родство. За християните обаче братята и сестрите са не само членове на Църквата, но и всички народи. Божието Слово прие човешката природа и обедини всичко в Себе Си. Както всички хора са Божие творение, така и всички са включени в плана за спасение. Любовта на вярващия няма граници и предели. Всъщност тя обхваща цялото творение, това е „изгарянето на сърцето за цялото творение“ (Исаак Сириец). Любовта към братята винаги е несравнима. Това не е абстрактно чувство на симпатия към човечеството, която обикновено игнорира ближния. Измерението на личното общение и братство отличава християнската любов и братство от абстрактния хуманизъм”.

Университетът “Аntonianum” носи името на св. Антоний от Падуа. Изграждането му започва през 1884 г., а институцията е открита 6 години по-късно през 1890 г. от Луиджи Канали (1889–1897).

За да получи юридическо признание от италианската държава , университетът е основан като Мисионерски колеж към Римската курия. Въпреки че това позволява на университета да отвори и функционира, мисионерската работа не е първоначалната цел на университета и неговите академични ръководители искат да осигурят признание за институцията сама по себе си. Процесът беше забавен първо от Първата световна война, а след това от публикацията на папа Пий XI  Deus Scientiarum Dominus, която диктува нови правила за академично изучаване. На 17 май 1933 г. Конгрегацията на семинариите и университетите издава указ за предоставяне на правото на университета да присъжда академични звания.

На 14 юни 1938 г. институцията получава правото да използва титлата Папски от Папа Пий XI . На 11 януари 2005 г. папа Йоан Павел II предоставя на университета правото да използва титлата на Папския университет 

Източник: Orthodox Times

Posted in Новини, Новини от света

Вижте още: