Меню Затваряне

Фрагменти от купола на „Света София“ в Истанбул падат върху посетителите

Гръцката медия Neos Kosmos публикува видео от 2022 г., на което се виждат кадри, показващи ясно как от купола на „Света София“ в Истанбул падат фрагменти от купола върху посетителите. Кадрите са заснети от охранителни камери и първоначално са публикувани от турската медия BirGün. Експертите повдигат въпроси за сигурността на храма, който е и паметник на културата, защитен от Юнеско и отдавна предупреждават, че покривът се руши все повече заради високата влажност и мнозинството от хора, които влизат в храма, но няма взети мерки. Президентът на Турската асоциация за история на изкуството Шериф Яшар апелира за възможно най-скорошно възстановяване, като твърди, че ако „Света София“ не бъде възстановена, тя ще падне при първото земетресение.

Шериф Яшар добавя, че още докато църквата е била музей, ръководещият я научен съвет е поставил ограничение за броя, като е настоявал групи над 25 души да не влизат в църквата наведнъж. Но тези инструкции бяха пренебрегнати и сега огромният брой посещения изведе на преден план спешната нужда от реставрация.

През юни 2022 г. бяха напукани ценни мраморни плочи, поради тежките машини, почистващи пода на храма. (Повредени са ценни мраморни плочи в „Света София“ • Християнство.бг). Тогава един екскурзовод каза пред опозиционния вестник „Джумхуриет“: „Когато „Света София“ беше музей, посещенията се извършваха с голямо уважение. В момента интериорът му прилича на панаир“. Паметникът беше превърнат в джамия преди 3 години, след като преди това е служил като музей от 1935 до 2020 г., като през този период е приел над 21 милиона посетители.

Турският историк Илбер Ортайли също изрази опасенията си, че „Света София“ може да претърпи катастрофално срутване на структурата на храма, ако не се предприеме незабавна реставрация, като подчерта, че храмът е претърпял значителни щети, откакто е превърнат в джамия. Още миналата година Турската асоциация на историците на изкуството заяви, че входните врати, които имат историческа ценност и са от 15 век, също са силно повредени.

Posted in Новини, Новини от света

Вижте още: