Меню Затваряне

ПАСЕ призовава държавите-членки, наблюдатели и ЕС да признаят РПЦ като инструмент на руската пропаганда

Приемайки единодушно резолюция въз основа на доклад на Емануелис Зингерис (Литва, EPP/CD), Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) заяви, че при управлението на Владимир Путин Русия се е превърнала в де факто диктатура, която води „война срещу демокрацията“1.

Асамблеята „насърчава държавите-членки на Съвета на Европа, държавите-наблюдатели, и Европейския съюз да признаят, че Руската православна църква всъщност се използва като инструмент на руското влияние и пропаганда от режима в Кремъл и няма нищо общо със свободата на религията и свободата на изразяване, гарантирано от член 18 от Международния пакт за граждански и политически права“2.

В 13-тата си точка текстът на резолюцията (негова временна версия) засяга отношенията между режима на Путин и висшата йерархия на РПЦ.

Режимът на Владимир Путин се е обвързал с неоимпериалистическата идеология на руский мир („руски свят“), която Кремъл превърна в инструмент за насърчаване на войната. Тази идеология се използва за унищожаване на останките от демокрацията, за военната милитаризация на руското общество и за оправдаване на външната агресия с цел разширяване границите на Руската федерация, за да включи всички територии, които някога са били под руско господство, включително Украйна.

Клирът на Московската патриаршия на Руската православна църква, в това число патриарх Кирил, пропагандират идеологията на Руския свят, обявявайки войната срещу Украйна и „сатанинския“ Запад за „свещена война на всички руснаци“, призовавайки православните вярващи да се жертват за своята страна. Асамблеята е шокирана от такова злоупотребяване с религията и изкривяване на християнската православна традиция от режима на Владимир Путин и неговите пълномощници в клира на Московската патриаршия. Асамблеята осъжда такава реторика и подчертава, че подбуждането към извършване на престъпление на агресия, геноцид и военни престъпления само по себе си е престъпление. Асамблеята призовава всички държави да разглеждат патриарх Кирил и руската православна йерархия като идеологическо разширение на режима на Владимир Путин, като съучастници във военни престъпления и престъпления срещу човечеството, извършени в името на Руската федерация и идеологията на Руския свят.

Тази резолюция на ПАСЕ се отнася както за Република България, така и в частност за Българската православна църква. Ако България признае тази резолюция, това ще окаже влияние върху по-нататъшната вътрешна и външна политическа ориентация на БПЦ, както и върху предстоящите избори за български патриарх.

  1. PACE pays tribute to Alexei Navalny, calls for sweeping measures to counter Putin’s totalitarian regime – Portal (coe.int) ↩︎
  2. Res. 2540 – Resolution – Adopted text (coe.int) ↩︎
Posted in Новини, Новини от света, Пропаганда и дезинформация

Вижте още: