Меню Затваряне

Митр. Йеротей (Влахос) за църковните канони по време на пандемия

Митрополит Йеротей (Влахос)

Двери

Навпактският митрополит Йеротей (Влахос) отправи пастирско послание към клира от неговата епархия, в което привежда свидетелства от каноничната практика на Църквата за отговорностите на християните по време на пандемии.

За пореден път известният гръцки епископ и богослов призовава вярващите, и особено свещениците, да не бъдат безразлични към болестта, но да използват като защитно средство ваксините, „освен ако лекарят, който наблюдава здравето на всеки от вас и има необходимата научна квалификация, реши различно за вашия случай“.

Към ваксинацията не бива да се подхожда с „парабогословски аргументи, политически интереси и конспиративни теории“, казва той и подчертава, че поне на две места в своя каноничен сборник Пидалион (цслав. Кормчая) преп. Никодим Светогорец отбелязва, че ако по време на пандемия християнинът не внимава и стане причина за смъртта на други, каноните го третират като убиец.

„Смятам за недопустимо за ваксината срещу коронавирус да се говори с парабогословски аргументи, движени от политически интереси или конспиративни теории, разпространяващи се между клириците и миряните. Едно е научният диалог и научният спор за подобряване на съществуващите до този момент средства за справяне с вируса – в рамките на научните органи (институции), което е похвално, а съвсем друго е отричането на ваксината чрез парабогословски и конспиративни аргументи, които за съжаление се разпространяват по най-бърз начин чрез социалните мрежи и създават смут сред християните.

Обръщам внимание на обстоятелството, че движението срещу ваксинацията в Америка преобладава сред фундаменталистките крайни протестантски кръгове и сред хората, обсебени от различни принципи на източните религии. Тук не искам да споменавам хората, които имат други – лични, политически или икономически интереси за това свое поведение.

За съжаление идеите, родени в тези фундаменталистки протестантски кръгове в Америка, се предават и на хората в Православната църква без те да осъзнават, че тези възгледи нямат богословска основа и са чужди на църковното съзнание. Жалко е, че мнозина от хората с антиваксърско мислене се отличават с липса на сериозна богословска мисъл, на църковно съзнание и накрая – с отсъствие на сериозни научни аргументи.

Прочетох написаното срещу ваксините и съм изненадан от объркването в мисълта и писанията на хората, но и недоумявам, защото липсва „общият разум, каквото е всеобщото мнение“. За съжаление господства такъв хаос, че написаното в единия параграф противоречи изцяло на следващия, затова и цялото слово остава неясно. Научните аргументи се преплитат с „метафизични“, богословието – с парабогословие, христологоията – с антихристология и демонология.

Науката обаче не е религия, нито парарелигия, тя се оценява по научни критерии, както и православното богословие няма нищо общо с фантазиите и екстремизма. Във всичко това доминира заблудата, идваща от заблудения ум. И както казват опитните богослови, лесно е да бъдеш заблуден, но е много трудно да се освободиш от заблудата.

Като клирици сме длъжни да спазваме хигиенните мерки, за да не ставаме причина и повод за заразяване на християните, които обгрижваме, защото в противен случай хората се настройват срещу Църквата и ние носим отговорност за това.

Искам да отбележа, че св. Никодим Светогорец поне два пъти, доколкото знам, казва, че когато по време на пандемия християнинът не внимава и стане причина за смъртта на други, трябва да се третира от каноните като убиец. И по-конкретно в своята Кормчая, в бележка към Апостолско правило 66, пише: „Като убиец се осъжда и онзи човек, който във време на чума, знаейки, че е заразен, ходи в домовете и по населените места, като заразява и другите, ставайки причина за много убийства“.

В своя Изповедник (когато говори за шестата Божия заповед) преп. Никодим пише: „Не убивай: тази заповед нарушават онези, които във време на чума, знаейки, че са заразени, се събират с другите и ги заразяват; нарушават я и онези, които убиват себе си, и всички онези, които пренебрегват опасността“.

Ето защо препоръчвам на духовниците да питат изповядващите се редом с другите неща: „Може би знаейки, че си заразно болен, си ходил с други хора и си ги заразил и са умрели? Защото каноните те третират като убиец“.

Сега разбирате сериозността на проблема. Който по време на пандемия, както е в наше време, не внимава и заразява останалите, получава епитимия за убийство! И основният начин да защитим себе си и другите е да бъдем ваксинирани, както е и при други заболявания.

Ако вашият личен лекар, познавайки медицинската ви история, ви препоръча да не се ваксинирате, това не означава, че няма да вземете другите необходими мерки и, разбира се, не означава, че трябва да съветвате християните да не се ваксинират. В такъв случай ще отговаряте пред Бога, както пише великият учител на Църквата св. Никодим Светогорец.

Моля ви да вземете сериозно предвид горните думи и не оставяйте безразлични към този проблем, защото освен всичко друго това ще означава, че се дистанцирате от съборния и йерархичен организъм на нашата църква.

Нека се молим на Бога да ни даде физическо и духовно здраве, и особено благоразумие, разсъдителност и вътрешен мир, които са толкова нужни в наши дни, така че да не стигаме до крайности“.

Източник: Двери.бг

Вижте още:

Навпактски митр. Йеротей (Влахос): Реакциите срещу ваксините са по-опасни от страничните реакции | Новини от света (dveri.bg)

Хората трябва да се отърват от страховете, свързани със Средновековието • (hristianstvo.bg)

Posted in Пандемия и духовен живот

Вижте още: