Меню Затваряне

Патриарх Вартоломей: „Оцеляването на света зависи от широкото тълкуване и прилагане на Евангелието“

На 15 януари Вселенският патриарх Вартоломей обяви началото на Международната научна конференция „Апостол Павел в Анталия: памет, свидетелство“ организирана от Писидийската митрополия в град Анталия, съобщава Orthodox Times.

В обръщението си Вселенският патриарх се позова на универсалността на Христовото Евангелие и значението на проповедта на апостол Павел, в рамките на която Вселенската патриаршия е предприела различни инициативи днес за насърчаване на икуменическите отношения и диалог.

„Ние многократно сме подчертавали, че единството не е просто вътрешен въпрос на Църквата, именно защото е неразривно свързано с единството на цялото човечество. Църквата не съществува за себе си, а за цялото човечество и в по-широк план за цялото творение“, подчерта патриархът и добави:

„Въпреки това, в този критичен момент от историята, универсалността не е лукс или предимство. Тя е наложителна и необходима за нас като християни, защото оцеляването на света зависи от широкото тълкуване и широкото прилагане на Евангелието. Икуменическият мандат [диалог] е от съществено значение за неговото съществуване и устойчивост. Ние сме призвани да бъдем универсални. В противен случай не можем да дишаме, не можем да съществуваме!“

На друго място в словото си Вселенският патриарх подчерта, че в нашия свят религията става обект на експлоатация, манипулация и инструментализация по различни причини, включително национализъм, фанатизъм и фундаментализъм.

„Виждаме това пред очите си в Украйна, където православното християнство е неетично и несправедливо използвано срещу други православни християни с благословението на Московската патриаршия. Наблюдаваме същото нарушение и възмущение в Близкия изток и Северна Африка, където враждебни действия и войни се водят в името на религията за сметка на живота на гражданите и човешките потребности“.

В конференцията участваха архиереи, клирици, университетски преподаватели и богослови от различни страни.

Вселенският патриарх пристигна в Анталия в неделя следобед, където беше посрещнат на летището от Писидийския митрополит Йов, заедно с духовници и миряни. След това патриарх Вартоломей направи поклонение в историческата църква „Св. ап. Павел и св. Алипий“.

Posted in Мисия

Вижте още: