Меню Затваряне

Патриарх Вартоломей заяви съчувствието и подкрепата си за пострадалите в земетресението

Вселенският патриарх Вартоломей се свърза с Антиохийския патриарх Йоан X по телефона, като изрази подкрепата на Вселенската патриаршия за неописуемата трагедия, причинена от мощното земетресение в Югоизточна Турция и Северна Сирия, в районите под юрисдикцията на Антиохийската патриаршия.

Вселенският патриарх заяви желанието и готовността на Вселенския престол да съдейства по всякакъв начин в подкрепа на нашите православни братя, живеещи в пострадалите райони, както и на всеки човек, който страда от земетресението.

Патриарх Вартоломей заяви, че са във връзка с Антиохийския патриарх Йоан и ще помогнат на пострадалите хора. „Изпратих и писмо до патриарха на Антиохия, за да изразя съчувствието на Вселенската патриаршия“ – подчерта той.

Вселенският патриарх съобщи още, че е изпратил писмо и до турския президент Ердоган и се е свързал с него.

„Това е голямо бедствие. По-трагично от това, която преживяхме през 1999 г. Нашата патриаршия естествено съчувства на хората, които са изгубили близките си, и се моли за възстановяване на здравето на пострадалите”, каза патриархът.

Той изрази подкрепата на Вселенската патриаршия, както и надеждата, че църковните общности в юрисдикцията на Вселенския престол в чужбина ще съберат материална помощ, която да бъде изпратена в районите, засегнати от земетресението.

Патриарх Вартоломей подчерта готовността, с която Гърция и други страни в чужбина се втурнаха да помогнат на Турция, като същевременно увери, че ще бъде в постоянна комуникация с Антиохийската патриаршия, с местните власти и призова гръцкия народ „да се моли в този труден момент за мнозина хиляди наши събратя“.

————-

Източник: Orthodox Times

Posted in Новини, Новини от света

Вижте още: