Меню Затваряне

Патриарх Вартоломей: „Няма да подлагаме решенията си на преценката на другите църкви“

Вселенският патриарх Вартоломей не остави място за съмнение в решенията на Вселенската патриаршия, особено по отношение на предоставянето на Томос за автокефалия на Православната църква на Украйна.

По повод празника Индиктион, църковната Нова година, Вселенският патриарх Вартоломей оглави Божествената литургия в съслужение с Киевския и на цяла Украйна митрополит Епифаний.

В словото си Вселенският патриарх се позова на инициативите и усилията на Вселенската патриаршия за укрепване на единството и сътрудничеството на православните автокефални църкви, плод на които беше свикването на Светия и Велик събор на Православната църква в Крит през 2016 г. Патриархът обаче изказа съжаление за насотящата ситуация:

„За съжаление, това усилие за единство и сътрудничество беше унищожено през последните години от една нова еклесиология, която идва от север, и ново богословие – богословие на войната.

Това е богословието, което сестринската Руска църква започна да проповядва, опитвайки се да оправдае една нечестива, непредизвикана, неоправдана и сатанинска война срещу суверенна и независима държава като Украйна. Вече почти две години сме свидетели на една трагедия. Не само в отношенията между двете православни църкви – ние виждаме ежедневно кръвопролития в центъра на Европа. Сто и петдесет хиляди, може би двеста хиляди руски войници бяха убити в тази война, около сто хиляди украински войници и безброй цивилни. Повтарям, че това е трагедия. Тя разбира се, се отрази и на отношенията между съответните православни сестрински църкви.

Прекъсването на общението от страна на Руската църква с Вселенската патриаршия е неприемливо и необяснимо. Не можем да използваме Божествената Евхаристия като инструмент за взаимно притискане и принуждаване на другите църкви да бъдат в крак с тази нова еклесиология. Жертвата е и нашият брат митрополит на Киев и цяла Украйна. Той вижда стадото си как бива унищожавано, градове и села, храмове, училища и болници със изравнени със земята…” (…) Ние от своя страна правим това, което смятаме за правилно; поканени и насърчени сме от от различни църкви-сестри Вселенската патриаршия да свика отново Всеправославен събор или синаксис на православните предстоятели, за да се занимае с украинския църковен въпрос. Нашата патриаршия отхвърля тези предложения, защото не желае да поставя на преценката на другите църкви каноничен акт, който тя сама извърши.

И казвам „каноничен акт“, защото предоставянето на автокефалия на Църквата на Украйна, с нейните 44 милиона вярващи, беше в рамките на правата и отговорностите на Вселенската патриаршия.

Ако изключим древните патриаршии на Изтока, всички по-нови православни църкви, като се започне от Руската църква, получиха автокефалията от Константинопол. Защо и Украйна да не я получи? Това е смисълът, много прост и много ясен. Е, ние няма да свикваме Всеправославен събор, нито Предстоятелски събор, защото нямаме намерение да подлагаме решенията и инициативите на Вселенската патриаршия на преценката на новата еклисиология.”

След това предстоятелят на Украинската църква в кратко приветствие отново изрази радостта си от посещението във Вселенската патриаршия. Той благодари на Вселенския патриарх за грижите и постоянния интерес на Църквата-майка в Украйна.

„Сега много украинци разбират какво всъщност е нашата Църква на Украйна, и какво е Църквата на Русия, поради което повечето украинци подкрепят Автокефалната църква“, каза Негово Блаженство митрополит Епифаний и изрази увереността, че скоро всички православни украинци ще се обединят около автокефалната църква, както и че родината му ще спечели продължаващата война, защото, „истината побеждава, животът побеждава и светлината побеждава мрака“. В заключение той благодари на Вселенския патриарх и на всички, които подкрепят Украйна да продължи да продължат да се молят за нейния страдащ народ.

Orthodox Times

Posted in Новини, Новини от света

Вижте още: