Меню Затваряне

Патриарх Вартоломей поздрави с Рождество Христово празнуващите по Юлианския календар

Доц. д-р Сергий Шумило

Доц. д-р Сергий Шумило

Някои ще се изненадат, но днес, на 7 януари, Вселенският и Константинополски патриарх Вартоломей взе участие в празничната Рождественска литургия по „стар стил“ и поздрави всички свои пасоми, които се придържат към Юлианския календар.

Рождественската служба по ст. ст. с участието на патриарх Вартоломей се проведе в църквата-метох на атонския скит „Свети Андрей“ в Истанбул. Заедно с патриарха, присъстваха пруския митрополит Йоаким (Вселенска патриаршия), свещеници от Фенерското братство и духовници на църквата „Свети Андрей“ в Истанбул, както и игумена на патриаршеския ставропигиален манастир „Свети Йоан Кръстител“ в Есекс, Великобритания – архимандрит Петрос (Вризас), както и изповедника на този манастир, архим. Захарий (Захару), ученик и спътник на св. Софроний от Есекс.

Поздравявайки днес паството за Рождество Христово по стар стил, патриарх Вартоломей отбеляза:

„На днешния празник нямаше как да не бъда с вас, така както един баща няма как да не бъде с децата си. Празнувахме Рождество Христово на 25 декември, но тъй като част от паството на Вселенската ни патриаршия се придържа към Юлианския календар, нямаше как да не се присъединя днес, за да споделя с вас радостта и честта на Рождество Христово, призвано да обединява всички, независимо от националностите и традициите… Коледа е празник за всички и на този свят ден искам да изразя поздравите, любовта и грижата на Майката Църква в Константинопол към всички вас”.

Патриарх Вартоломей подчерта, че многообразието на литургичните традиции в Църквата е проява на Любовта и единството в Христос. Вселенската патриаршия обединява епархии и енории на различни народи с различни традиции, включително календарни. Има християни, които празнуват както „новия календар“ Рождество на 25 декември, така и по „стария календар“, които празнуват Коледа на 7 януари. Това не създава никакви проблеми, никой никого не обвинява и не търси „защо така“. Затова Вселенският патриарх приветства християните и на двата празника и най-вече, защото Коледа е Христова, а не „гръцка“, „украинска“, „руска“, „католическа“, „православна“ или нещо друго, независимо от конвенционалните дати и календари.

Днес Вселенският патриарх Вартоломей сърдечно поздравява всички, които се придържат към „стария“ Юлиански календар на Коледа! Остава само да се присъединим към мъдрия му пример. Затова още веднъж поздравявам всички за Рождество Христово и Богоявление едновременно!

Украинците ще спечелят, ако запазят единството, интелигентността и взаимното уважение помежду си, въпреки малките различия. Така че нека не се поддаваме на изкуствени провокации и да не търсим „предателство“ там, където няма такова.

Posted in Мисия

Вижте още: