Меню Затваряне

Патриарх Вартоломей връчи на архиеп. Стефан акт за каноническо и литургично единство

Вселенският патриарх Вартоломей връчи на архиепископ Стефан Синодален акт за приемане на Църквата на Северна Македония в литургическо и канонично единство.

Представянето на документа се състоя на 9 юни 2022 г. на вечерната служба в Балаклийския манастир, Истанбул, която бе водена от протосингела на Константинополската патриаршия Теодор Меймарис.

Синодът на Македонската църква се обърна преди четири години към Вселенската патриаршия с молба за приемане в канонично единство.

„Светият Синод, който заседава днес, в понеделник, 9 май 2022 г., под председателството на Негово Светейшество Вселенски патриарх Вартоломей, обсъди изчерпателно църковния проблем в Скопие и като взе предвид призива на местната църква към Църквата-майка , както и многократните призиви от държавата Северна Македония, решиха следното: да приеме в евхаристийно общение йерархията, духовенството и паството на тази Църква под ръководството на архиепископ Стефан, изцелявайки схизмата и поливайки раната на нашите православни братя с „елей и вино“. В тази връзка е издаден съответният Патриаршески и Синодален акт”,

В документа се отбелязва, че името на църквата ще бъде Охридска, „отнасяйки се до района на нейното владение в рамките на държавата Северна Македония“. На Сръбската православна църква остава правото да регулира административните въпроси, които съществуват между нея и Църквата в Северна Македония, „в рамките на светия каноничен ред и църковното предание”.

———–

Източник: Global Orthodox

Posted in Новини, Новини от света

Вижте още: