Меню Затваряне

Патриарх Вартоломей призова за мир в Украйна

Адрес от Негово Всесветейшество Вселенски патриарх Вартоломей след Божествената Литургия в Неделя на митаря и фарисея (13 февруари 2022)

Призив за мир в Украйна

Почитаеми г-н генерален консул, възлюбени в Господа чеда!

В този неделен ден, посветен на притчата за митаря и фарисея, отбелязваща наближаването на периода на покаяние, пости и аскетични борби като подготовка за Светата и Велика Пасха, сме призовани към пламенна молитва от все сърце за опазване на мира в Украйна.

Наистина, възможността за нова война в Европа, произтичаща от ескалацията на насилствената реторика и милитаризацията на границите между Русия и Украйна, трябва да бъде недвусмислено осъдена.

Призоваваме за траен мир, стабилност и справедливост в региона. Мирът е въпрос на избор, който трябва да бъде споделен от всички сили, ангажирани в този изключително сложен и чувствителен геополитически възел.

Дълг на всички нас е да се молим и активно да допринасяме за мирно разрешаване на конфликтни ситуации и за безусловното зачитане и защита на човешките права и достойнство. Човешкият конфликт може да е неизбежен в този паднал и повреден свят; но войната и насилието със сигурност трябва да се отхвърлят от всяка фибра на нашето същество.

Древните гърци са говорили за „мир“ („ εἰρήνη“) като условие „извънредно богато и изключително плодотворно“ („ βαθύπλουτος καὶ βαθύκαρπος“). Те дори обожавали мира под вид на богиня, изобразена със сина ѝ Плутос („богатство“) в пазвата ѝ.

Вече в по-близко до нашето време Бенджамин Франклин ни напомня, че „никога не е имало добра война или лош мир”. Войната може да изглежда сладка само за тези, които не са я преживели. Наистина, позволим ли на сърцата и умовете си свободно да се изразяват, без никакъв страх и без страст, те със сигурност няма да говорят в полза на войната, но недвусмислено ще възхваляват мира.

Твърдо вярваме, че няма възможно решение за запазване и гарантиране на мира извън пътя на диалога, който премахва причините, водещи до насилие и война. Мирът идва от взаимното уважение и сътрудничество. В среда на нарастваща несигурност по отношение на човешките дела словото на Църквата трябва да бъде ясно послание за помирение и мир, за любов и справедливост, за братство и солидарност.

Призоваваме всички участващи страни да следват този път на диалог и уважение към международното право, за да се сложи край на конфликта и да се даде възможност на всички украинци да живеят в хармония. Оръжията не са решение. Напротив, те могат да обещаят само война и насилие, мъка и смърт. Както нашият любим брат Франциск, римският папа, наскоро каза: „Нека не забравяме: войната е безумие”.

Всички църковни служители, всички представители на религиозните традиции, всички, които имат власт, всички хора с добра воля, всеки един от нас, трябва да призове за мирно разрешаване на тази опасна ескалация на думи и военни средства, които са надвиснали зловещо над главата на украинския народ.

Мълчанието и безразличието не са приемлива алтернатива. Няма мир без постоянна бдителност. Затова всички ние сме „осъдени“ на мир, което означава, предопределени да полагаме постоянни усилия за неговото установяване и запазване.

Нека Бог на любовта и мира да благослови всички!

—————

Превод: архим. Никанор (Мишков)

Източник: Ecumenical Patriarchate

Posted in Новини, Новини от света

Вижте още: