Меню Затваряне

Патриарх Вартоломей призова за размяна на принципа „всички за всички“ между Русия и Украйна

Вселенският патриарх Вартоломей призова за размяна между Украйна и Русия на принципа „всички за всички“ по време на Пасхалната литургия в отговор на призива на Общественото движение „Нашият изход“ за издирване и завръщане у дома на пленените военни от руската армия. В тази организация участват жени на пострадали семейства от войната, чиито съпрузи, братя и бащи са пленници.

„Ние се обърнахме към предстоятелите на всички православни църкви по света с молба да призоват властите на Украйна и Русия да разменят затворници на принципа „всички за всички“. Такава молба изпратихме и до патриарх Кирил. Знаем, че нашата инициатива за размяна на затворници „всички за всички“ вече получи подкрепата на папата и очакваме на Великден думите на подкрепа да се чуят в православния свят. Очакваме в тази празнична нощ в много православни църкви по света да се помолят за размяна на „всички за всички“. Искаме както войниците, така и всички цивилни, деца и възрастни хора, да се върнат у дома. Всички те са заловени заради започналата дива война, която продължава вече 3 години. Много роднини се молят за тях всеки ден и ги молят да се върнат у дома при семействата си възможно най-бързо“, се казва в изявлението на „Нашият изход“.

Патриарх Вартоломей се обърна към младите хора на Пасха, като пое инициативата и призова тази размяна на пленници да бъде в духа на Христовото възкресение:

„Ние предаваме този благословен момент на нашите млади хора, както тук, така и навсякъде, като наследници на нашата традиция и нейните духовни ценности. Те са тези, които ще продължат напред и ще защитят нашата възкресена цивилизация. Наистина, по-младото поколение притежава дълбока чувствителност към преживяването на Възкресението. Скъпи млади хора, живейте живота си несъвместимо със злото и негативността, като допринасяте за преобразяването на света към царство на мир, справедливост и солидарност. С тези мисли и чувства сме уверени, че православният Великден ще запази завинаги своя специален характер, недокоснат от „рационализации“ и „модернизации“. Възхваляваме Възкръсналия Христос за Неговите спасителни дарове.

Молим се за нашите братя и сестри, понасящи трудности и скръб, жадуващи за мир в разкъсвания от войната Близък изток и многострадалната Украйна, търсещи помирение, справедливост и солидарност като основа за траен мир. В същия дух заставаме зад инициативата „Нашия изход“, като се застъпваме за обмен на военнопленници между Русия и Украйна, особено на повод на свещената Пасха, свързвайки концепцията за „мир отгоре“ с „мир на вселената“. Това би било много специфичен израз на силата на Възкресението.

Умоляваме Господа на милосърдието да озари умовете и сърцата ни, водейки ни по пътя на истината и истинската свобода, пропити с духа на Възкресението и надеждата, като възвестяваме с радост „Христос Воскресе!” с непоклатима убеденост, нека провъзгласим, че ако Христос е с нас и ние сме с Христос, тогава „никой не може да бъде против нас“.

По-рано ръководителят на Главното разузнавателно управление на Министерството на отбраната Кирило Буданов заяви, че Украйна обмисля възможността за провеждане на обмен на принципа „всички за всички“.

На католическия Великден (31 март) папа Франциск също призова Украйна и Русия да разменят „всички за всички“. Украинските власти реагираха на това, заявявайки, че подкрепят инициативата, но Русия, по традиционния си начин, е „против“.

––––––––

Източник: Orthodox Times

Posted in Новини, Новини от света, Църква и политика

Вижте още: