Меню Затваряне

Патриарх Вартоломей пристигна в Рим

Вселенският патриарх Вартоломей пристигна в Рим в неделя, 3 октомври, където беше посрещнат на летището от представители на Ватикана, Италия и Великобритания в съвместно събитие, на което ще присъства.

По-късно той се срещна с равин Ноам Маранс, директор на Департамента за междурелигиозни отношения на Американско-еврейския комитет, а след това с великия имам Ахмед Ал-Таеб, шейх на Ал-Азхар.

Вселенският патриарх ще се срещне с папа Франциск и с Кентърбърийския архиепископ Джъстин Уелби, с когото подписа и наскоро издаде съвместно изявление за защита на творението  и други актуални проблеми на човечеството, и ще участва в други официални събития.

Директорът на Ватиканският пресцентър Матео Бруни потвърди, че папа Франциск ще участва в заключителната церемония на Молитвената среща за мир, организирана от Общността “Свети Егидий”, в четвъртък, 7 октомври, на площада до Колизеума.

Това 35 -то издание на международната среща ще се състои в Рим на 6 и 7 под надслов „Братя народи, бъдеща земя. Религии и култури в диалог”. Форумът продължава традицията и “духа на Асизи”, след историческата среща през 1986 г., проведена по инициатива на папа Йоан Павел II.

Освен папа Франциск, патриарх Вартоломей и архиепископът на Кентърбъри, в събитието ще участва и арменския католикос Карекин II, както и политици, общественици и представители на културата.

Събитието ще започне в сряда, 6 октомври, в аудиторията на конгресния център „Нувола” в римския квартал “Еур” с церемония по откриването, озаглавена „Да започнем отначало заедно“, на която ще присъстват 700 души в съответствие с противоепидемичните изисквания.

На следващия ден, отново в „Нувола Еур“, от 10 ч., ще се проведат 4 тематични форума: „Да преоткрием себе си“; „Грижа за общия дом“; „Мирът е възможен“ и „Бъдещето, което искаме“, в които ще вземат думата млади хора от различни християнски конфесии и религии. Следобед събитието ще се премести в Колизеума. Папа Франциск ще пристигне в 17 ч., за да предстоятелства „Икуменическа молитва за мир“, в която ще участват вярващите християни от различни деноминации. Проповедта е поверена на Католикоса на всички арменци Карекин II от Арменската апостолическа църква. След пристигането на другите лидери и религиозни представители ще се състои заключителната церемония на която деца посланици от цял ​​свят ще връчат на участниците апел за мир.

„Това ново издание на Молитвената среща за мир“, този път с по-голямо присъствие предвид облекчаването на пандемията, продължава започнатия път посочен от папа Франциск: не можем да се спасим сами, а заедно с братските народи и бъдещата Земя“, коментира Марко Импаляцо, председател на общността “Свети Егидий” „Срещата е насочена към всеобщото братство и кризата с околната среда, тоест как да работим за свят, който зачита околната среда и подготвя бъдеще за нашите деца и внуци“. „Единственият отговор, който може да се даде след тази сериозна криза, е заедно да изградим основите на всеобщо братство, естествено всеки един в своето многообразие, но обединени, с мисли преди всичко за тези народи и тези хора, които са най -затруднени и които досега са били – в известен смисъл – маргинализирани или отхвърляни от големите световни общества“.

По материали от Orthodox Times и Vatican News

Posted in Новини, Новини от света

Вижте още: