Меню Затваряне

Патриарх Вартоломей: „Руската инвазия в Украйна е позор“

Константинополският Вселенски патриарх Вартоломей, който в момента е на посещение в Гърция, в интервю за в-к „Патрис“ отбелязва, че човечеството днес изпитва резултатите от небрежността, неуважението и арогантността на хората към Божието творение: „Човекът от самото начало на своето съществуване е част от природата и затова каквото и да се случи с него, се отразява на собствения му живот“.

По повод случващото се с войната в Украйна и позицията на Московска патриаршия, той изрази тъгата си, че патриаршията не осъди неоправданото, както каза той, и незаконно във всеки смисъл на закона нахлуване на Русия на територията на независимата държава Украйна.

„Натъжени сме от отношението на Московския патриарх. Как е възможно да твърдите, че сте брат на друг народ и да благославяте войната, която Вашата държава води срещу него? Как е възможно да оставите на произвола на руските бомбардировки онези православни, за които уверено твърдите, че са духовно подчинени на Вашия омофор, да търпите домовете и църквите им да бъдат разрушавани от руски ракети?“.

И продължава: „Руската инвазия в Украйна е позор. Да, тя е голям срам за тези, които я вдъхновяват, и за тези, които продължават пряко или косвено да я оправдават и поддържат. Позор е и за тези, които мълчат, които я търпят, които се правят, че не я виждат!

Невинни хора губят живота си всеки ден. Цивилните са бомбардирани. Градовете и селата биват изравнявани със земята. Свещените места биват осквернявани, както се случи наскоро с Преображенския храм в Одеса, който пострада тежко от руски ракетен удар.

Тази война, както всички войни, е нечестива, зла и разрушителна. Не, тя не е „свята“. Тя е разрушителна за всички, преди всичко за Украйна, но и за агресора Русия, за нашия европейски континент, за световната общност, за мира и за нашата цивилизация. Войната трябва да спре веднага! Много майки и съпруги оплакват децата и съпрузите си не само в Украйна, но и в Русия.

Надяваме се, че ръководството на Руската църква ще се вслуша в страданията на хората от двете страни и ще се включи в борбата за прекратяване на войната и установяване на мир. Освен ако не се надяват, в което ние не искаме да вярваме, че войната, отприщена от тяхната държава, ще уреди църковните им претенции. Ако се надяват на това, усилията им ще бъдат напразни!“.

————

Източник: Ortodox Times

Posted in Християнство и война

Вижте още: