Меню Затваряне

Патриарх Вартоломей се срещна с Варшавския митрополит Сава

Вселенският патриарх Вартоломей посети енорията “Св. Йоан Лествичник”, където се срещна с митрополита на Варшава и цяла Полша Сава, с президента на Полша Анджей Дуда, отслужи панихида за покойните предстоятели и архиереи на Полската православна църква и се срещна с бежанци от Украйна.

След кратка молитва и поклонение на светия Кръст, митрополит Сава отправи приветствие към Вселенския патриарх.

Патриарх Вартоломей от своя страна благодари на вярващите, които се събраха в църквата за посрещането и милите думи. Докато се обръщаше към украинците, той увери своята молитвена подкрепа за народа на Украйна в този труден период на война.

След като благослови вярващите, Вселенският патриарх отслужи трисагий в памет на починалите предстоятели на Полската православна църква.

Той разговаря с вярващите за целта на посещението си в Полша, но също така бе информиран за актуални въпроси, свързани с полското православие.

По-рано Вселенският патриарх присъства на славословието в параклиса “Св. св. Кирил и Методий”, Митрополитската църква във Варшава.

След като благодари на президента Анджей Дуда и на митрополит Сава за поканата и възможността да посети Полша, патриарх Вартоломей изрази уважението си към помощта, която полският народ предлага на бежанците от Украйна, като същевременно изказа и своята загриженост за трагедията на войната.

Вселенският патриарх благодари на митрополит Сава за пастирската грижа за живеещите в Полша гърци, благослови гръцката общност, посети и разговаря с бежанци от Украйна.

————

Източник: Orthodox Times

Posted in Новини, Новини от света

Вижте още: