Меню Затваряне

Патриарх Вартоломей ще посети Украйна в чест на 30 години от нейната независимост

Историческото посещение на Вселенския патриарх Вартоломей в Киев, което ще се състои в чест на 30 години от независимостта на Украйна, ще продължи четири дни и вероятно ще започне на 22 август. Подробната програма на посещението все още не е публикувана, за бъдат избегнати провокации от страна на най-радикалните привърженици на Московската патриаршия в Украйна, които обещават да „прекъснат посещението“, съобщава Credo.

Патриарх Вартоломей ще проведе редица официални срещи в Киев – с президента, премиера и председателя на Върховната Рада на Украйна, а също така ще присъства на парада за Деня на независимостта на 24 август. Сред „светските“ събития от посещението са среща с децата на героите, загинали в Донбас за свободата на Украйна, посещения при посланиците на Гърция и Турция, както и полагане на цветя пред паметника на жертвите на Гладомора.

Църковната част на патриаршеското посещение включва вечерня в храм “Св. Андрей” в Киев, който е ставропигия (подворие) на Вселенската патриаршия, литургия в катедралния храм на Михайловския Златокуполен манастир с митрополит Епифаний (Думенко) и други архиереи на ПЦУ, съвместна трапеза с духовенството.

Преди и по време на посещението на Вселенския патриарх Вартоломей в Украйна се очакват провокации, някои от които вече започнаха. На страницата във фейсбук на Украинската православна църква (която според приетия закон се нарича вече Руската православна църква в Украйна) се появи публикация, призоваваща вярващите към „онлайн протест“ срещу Вселенския патриарх.

Вярващите са поканени да публикуват свои снимки в социалните мрежи, на които да държат плакати: „Вартоломей, ние не сме те канили“. В акцията са включени и деца.

Снимките, според вдъхновителите на кампанията, трябва да бъдат придружени от хаштаг #STOP_Bartholomew, а плакатите трябва да бъдат написани на гръцки език. Тази „инициатива“, според публикацията, идва от Запорожкия митрополит Лука.

Под нея има пренебрежителни коментари срещу патриарх Вартоломей, а кампанията много напомня на друга кампания и протест срещу него при идването му в България през есента на 2015 г., организиран по подобен начин, в който участваха хора, близки до известен наш митрополит.

Posted in Новини, Новини от света

Вижте още: