Меню Затваряне

Патриарх Даниил: “Добрата дума просветлява комуникацията”

Румънският патриарх Даниил изпрати съобщение, отбелязващо Световния ден на социалните медии 2021, подчертавайки отговорната комуникация в контекста на предизвикателствата на днешния свят.

Ето и неговото послание:

“В контекста на пандемията социалните мрежи се оказаха много полезно мисионерско и пастирско средство, тъй като дълго време вярващите не можеха физически да участват в църковните служби.

По този начин излъчването им онлайн беше духовна утеха, източник на мир и радост, особено след като много хора страдаха от самота, безпокойство, несигурност за утрешния ден, страх от болест и смърт.

Благодарим на епархиите, енориите и манастирите на Румънската патриаршия за бързата реакция на нашите призиви и духовните нужди на вярващите, осигурявайки прякото предаване на Божествената литургия и други служби в социалните мрежи.

Чрез предавани на живо църковни служби периодът на уединение и безпокойство се превърна в период на надежда и общение, вярващите очакваха с голяма отговорност и доверие в Бога момента на действителното литургично участие, на което се радваме днес.

Световният ден на социалните медии, отбелязван на 30 юни всяка година, е възможност да поздравим всички, които използват социални платформи, за да популяризират добрите думи и дела на хората, а не да генерират противоречиви и обидни разговори.

В този смисъл Спасителят Иисус Христос ни призовава с тези думи: „Тъй да светне пред човеците светлината ви, та да видят добрите ви дела и да прославят Небесния ваш Отец.“ (Мат. 5:16).

Затова нека използваме социалните мрежи с проницателност и отговорност в духа на солидарност, уважение и любов към ближните, според думите на свети апостол Павел: „Нищо не вършете от обич към препирня или от пустословие, но от смиреномъдрие смятайте един другиго за по-горен от себе си. Не се грижете всеки само за себе си, но и за другите.“ (Фил. 2: 3-4).

† Даниил
Патриарх на Румънската православна църква

Източник: Orthodox Times

Posted in Новини, Новини от света

Вижте още: