Меню Затваряне

Патриарх Даниил призова за сътрудничество между Църквата и държавата за празника на св. Петка в Яш

Румънският патриарх Даниил призова за съвместна отговорност и сътрудничество между Църквата и румънската държава, след като поклонението в Яш за празника на св. Параскева беше забранено за хората, които не живеят в града.

Ето пълният текст на неговото обръщение:

“Румънската патриаршия изразява пълната си солидарност с всички православни вярващи, които в наши дни искат да се помолят като поклонници на св. Параскева, както и с митрополита на Молдова и Буковина , дълбоко отговорния домакин на ежегодното поклонение в Яш.

Забраната за вярващите, които не живеят в Яш да присъстват на тазгодишното поклонение на св. Параскева е дискриминационна мярка, предприета без предварителна консултация с Румънската православна църква.

Митрополията в Яш, в качеството си на организатор на това поклонение, се подготвя усилено и много старателно, за да посрещне тазгодишните поклонници, като взе предвид всички действащи санитарни мерки.

Тази задълбочена подготовка и тясно сътрудничество с местните власти бяха гаранция, че поклонението в Яш или предстоящото поклонение в Букурещ, по случай празника на св. Димитър Нови (Басарбовски, бел. прев.), е едновременно упражняване на отговорна здравна защита и проява на религиозната свобода на един изключително вярващ народ.

Ограничителните мерки, които са абсолютно необходими, трябва да имат солидно правно основание, да бъдат обосновани по прозрачен и недискриминационен начин.

Разбираме, че в днешния епидемиологичен контекст стриктните правила по отношение на хигиената, носенето на маска и спазването на разстояние от 1,5 м между хората се изискват както в богослужебните пространства, така и извън тях, за всички вярващи, които участват в официално организираното поклонение.

Надяваме се, че за достойното и отговорно почитане на св. Параскева, ние ще се откажем възможно най-скоро от прекомерната мярка за забрана на поклонението в Яш чрез мъдър начин, съвместна отговорност и сътрудничество между държавата и църквата, така че всички поклонници да могат да се молят свободно на св. Параскева в наши дни, при стриктно спазване на всички санитарни мерки, разпоредени от компетентните органи.

† Даниил
Патриарх на Румънската православна църква

Източник: Оrthodox Тimes

Posted in Новини, Новини от света

Вижте още: