Меню Затваряне

Патриарх Илия: “Ваксинацията засяга медицината и е извън нашата компетентност”

Ръководителят на службата за връзки с обществеността на Грузинската Патриаршия прот. Андрия Джагмаидзе опроверга информацията, според която Грузинският патриарх Илия II ще бъде ваксиниран днес, на 13 август. “Информацията за ваксинацията на патриарха на 13 август е невярна”, се казва в съобщение на говорителя на Грузинската патриаршия, съобщава Οrthodoxia Νews Αgency.

През февруари т.г. в свое послание патриарх Илия заяви: “Църквата признава, че здравето е едно от най-важните човешки права и затова подкрепя всички действия, насочени към защита на това право, които не са в противоречие с християнската етика. Приветстваме решението, че процесът на ваксиниране срещу пандемията COVID-19 е доброволен и не е задължителен”.

На 11 август излезе ново изявление на сайта на Грузинската патриаршия, в което се казва, че ваксинацията трябва да бъде доброволна, само специалисти трябва да информират гражданите и никой не трябва да съди или обижда другите по този въпрос, а също и че ваксинацията на патриарха не би могла да бъде пример за другите: “Независимо дали патриархът се е ваксинирал или не, това не може да бъде определящ фактор за другите. Нито положителното, нито отрицателното отношение на духовенството към ваксинацията не може да бъде пример, защото въпросът засяга медицинската област, изисква индивидуален подход и е извън нашата компетентност”.

Патриарх Илия призовава всички да спазват правилата, свързани с пандемията и цитира становището на Св. Синод от 11 февруари, което гласи: „Грузинската православна църква (ГПЦ) високо оценява доброто дело, което медицината допринася за опазването на човешкото здраве като цяло. Но Грузинската православна църква не може да поеме отговорността за насърчаването на ваксинацията, тъй като това е от компетентността и отговорността на здравните работници”, припомни тези дни и грузинският телевизионен Канал 1.

Posted in Новини, Новини от света

Вижте още: