Меню Затваряне

Патриарх Кирил е съучастник в престъпленията срещу човечеството

Андрей Шишков

Андрей Шишков

Ако някой си е правил илюзии относно патриарх Кирил, то днес те най-накрая бяха разсеяни. Лично аз нямах такива. От самото начало на войната знаех, че това ще стане. В деня, когато снимките на бруталните убийства в Буча се разпространяваха по целия свят, той не можа да измисли нищо по-умно от това да отслужи литургия в главния военен храм на въоръжените сили на Русия.

Той не само отслужи литургия, но и произнесе проповед, в която нямаше нито дума осъждане на зверствата, станали в района около Киев. Но имаше много хвалебствени думи за руската армия. Ето кратък откъс от проповедта му:

„Много се радвам, че днес имах възможността да отслужа Божествената литургия в този красив храм, в присъствието на наши военнослужещи. Днес нашето Отечество преживява тежък период. Днес името „военен“ отново се свързва не само с това да живееш в мир, но и да бъдеш на бойното поле. За щастие нашето Отечество не се сблъсква често с военни действия, но притокът на млади хора към въоръжените сили, млади хора, които се стремят да станат офицери, които се стремят да посветят живота си на защитата на Отечеството, не пресъхва. И ако в мирно време това може да се обясни с някакви привилегии или материални съображения, то във военно време службата във въоръжените сили е истински подвиг и точно това е времето, което преживяваме сега. Военната служба изисква готовност от всеки, който е положил клетва, да защитава Родината без да щади живота си; и затова днес нашата специална молитва е за въоръжените сили, за нашите войници, с които е свързана надеждата ни за сигурност, за свобода, за истинската независимост на страната ни. Днес думата “независимост” често се прилага към почти всички страни в света. Но това е погрешно, защото повечето държави сега са под колосалното влияние на една сила, която днес, за съжаление, се явява враждебна на нашия народ. И тъй като това е голяма сила, значи и ние трябва да бъдем много силни. Когато казвам „ние“, имам предвид преди всичко въоръжените сили, но и не само. Всички наши хора днес трябва да се събудят, да се разбудят, да разберат, че е настъпило особено време, от което зависи историческата съдба на нашия народ.”

Всъщност с това свое представление в монструозния храм на армията Кирил официално благослови войната. Преди няколко дни написах в моя телеграм канал, че много хора се опитват да представят Кирил като еретик или антихрист. Според мен това е абсолютно погрешно. Той трябва да бъде сравняван с Адолф Айхман, когото Хана Аренд описа като нищожество, посредствен човек, неспособен да мисли и да прави морален избор и поради това извършващ чудовищни ​​постъпки.

Посредствеността на Кирил, разбира се, по никакъв начин не оправдава думите и действията му. Той определено носи отговорност за трагедията в Украйна и подлежи на съдебно преследване. Просто е погрешно да се квалифицира престъплението му като ерес. Това определение замъглява същността на престъплението. Кирил не е чудовище, не е зъл гений или еретик, а е съучастник в престъпленията срещу човечеството. Той е банален в своето зло.

———–

Превод: архим. Никанор (Мишков)

Източник: Страница на Андрей Шишков

Posted in Шарени мисли

Вижте още: