Меню Затваряне

Патриарх Кирил одобри решението на епархийския съд да лиши от сан архим. Кирил Говорун

Руският патриарх Кирил одобри решението на Московския епархийски съд да лиши от сан архимандрит Кирил (Говорун), съобщават на сайта на Московската епархия на Руската православна църква (РПЦ).

„С настоящото, въз основа на решението на епархийския църковен съд на Московска епархия от 31 октомври 2023 г., вие сте изключени от свещенството във връзка с нарушаването на 25-то апостолско правило“, се казва в съобщението.

На 25 септември 2023 г. патр. Кирил забрани с указ на архим. Кирил (Говорун) да участва в богослужението, да носи расо и свещенически кръст и да дава благословение. Той го обвини, че служи с клира на Константинополската Вселенска патриаршия, което е забранено за руските клирици.

След това на 31 октомври 2023 г. Московският епархийски съд реши да наложи запрещение на архим. Кирил, така че се очакваше подписа на патр. Кирил под решението на епархийския съд.

Архим. Кирил (Говорун) може да поиска апелация от Вселенския патриарх и да продължи служението си под друг омофор, както направиха почти всички низвергнати заради антивоенните си позиции клирици.

Posted in Новини, Новини от света

Вижте още: