Меню Затваряне

Патриарх Кирил освободи митр. Иларион от ОВЦВ и като Волоколамски митрополит

Московският патриарх Кирил e освободил митрополит Иларион (Алфеев) от длъжността му като председател на Отдела за външни църковни връзки на Московската патриаршия и митрополит Волоколамски.

В съобщение след редовното заседание на Светия Синод на Руската православна църква се посочва, че Синодът е решил да освободи Будапещенско-Унгарския митрополит Марк от управлението на епархията, като му благодари за работата, която върши.

В същото време „Волоколамският митрополит Иларион ще бъде администратор на Будапещенско-Унгарската митрополия, с освобождаването му от задълженията на председател на Отдела за външни църковни връзки и постоянен член на Светия Синод на Руската православна църква. ”

Решено е също така председател на ОВЦВ и постоянен член на Светия Синод да бъде Корсунският митрополит Антоний с временно запазване на ръководството на Екзархията на Западна Европа и длъжността ръководител на канцеларията на Московската патриаршия за връзка с чуждестранни институции.

Orthodox Times, откъдето цитираме новината, за първи път посочи в статия усилията на митрополит Иларион да се разграничи от агресивното отношение на Московския патриарх и пълното му отъждествяване с исканията на Кремъл.

Първа беше срещата му с Кипърския архиепископ Хризостом в Кипър, в рамките на Православната асамблея на Световния съвет на църквите, въпреки че Руската църква прекъсна евхаристийното общение с архиепископа на Кипър, след като последният призна Автокефалната църква на Украйна.

Това беше последвано от предварителната конференция на Световния съвет на църквите (ССЦ) и заключителният текст, публикуван в края, в който се говори за единодушно осъждане на войната, бушуваща в Украйна.

На срещата присъства Волоколамският митрополит, като ръководител на мисията на Руската църква, като присъства и на дискусиите, довели до окончателния текст на заключенията, който беше приет единодушно.

В последните си изявления за отношенията с „Православните църкви на Константинопол, Александрия, Кипър и Гърция“ той също така подчерта, че „не мисля, че трябва да ги считаме за врагове“.

Митрополит Иларион говори и за „временни затруднения” в Православната църква, които „определено“ ще бъдат преодолени, и че „ще бъде намерено всеправославно или междуправославно решение, което ще позволи заздравяването на раните, нанесени по тялото на световното православие и ще възстанови пълното общение между църквите“.

Този „обрат“ се случва главно в периода след предварителната асамблея на ССЦ в Кипър.

Източници на Othodox Times съобщават, че митрополит Иларион е заел много мека позиция, показвайки безпрецедентна умереност в дискусиите с делегациите на всички църкви.

Освен това вчера Кипърският архиепископ Хризостом се e позовал на изолацията на Московския патриарх Кирил от неговите митрополити и на срещата му с митрополит Иларион: „Затова казах на Иларион да предаде на патриарх Кирил, че трябва да изостави грешките и да започне да ни споменава. Ние го споменаваме, пращаме му писма и той да отговаря.”

Според Кипърския архиепископ митрополит Иларион е обещал да го прехвърли, но се съмнява. „Кирил ги държи здраво. Той е голям егоист и митрополитите се страхуват да отидат при него. Много пъти се карах с него, защото това беше грешка” (вероятно става въпрос за прекратяване на общението между патриарх Кирил и Кипърския архиепископ Хризостом, след като той призна ПЦУ, бел. ред.).

Posted in Новини, Новини от света

Вижте още: