Меню Затваряне

Патриарх Кирил отговори на патриарх Неофит, че ще назначи нов предстоятел в Руската църква в София

Отделът за външни църковни връзки (ОВЦВ) на Московската патриаршия съобщи днес, че във връзка с експулсирането на двамата свещеници архим. Васиан Звеем и свещ. Евгений Павелчук, чието изгонване отделът нарича просто „депортиране“, заради затварянето на храма и обръщението на България патриарх Неофит към Руския патриарх Кирил, последният е отговорил с писмо, в което отбелязва, че „решението на българските власти е безпрецедентно в съвременната история и изразява дълбоко съжаление от използването на унизителни и дискриминационни мерки срещу духовниците с очевидната цел да накърнят приятелските отношения между братските народи и църкви-сестри“. 

Писмото на патриарх Кирил идва в отговор на писмото на патриарх Неофит, изпратено във връзка със заключването на храма от руския посланик у нас Елеонора Митрофанова, което днес българският политик и министър на правосъдието Атанас Славов нарече „каноническо самоуправство“, тъй като от 21 септември храм „Св. Николай“ в София е заключен и недостъпен както за назначените от Българския патриарх свещенослужители, така и за миряните. Случайно или не, отговорът от Москва идва след позицията на правосъдния министър, че „може би трябва да се вземат държавни мерки“.

В писмото си патриарх Кирил окачествява действията на българските държавни органи като „неприятелски и несправедлив акт по отношение на Подворието на Руската православна църква“ и подчертава „постоянната готовност на Московската патриаршия да продължи да съдейства на представителя на Българския патриарх в Москва“, както и на Българския църковен комплекс там, т.е. на т. нар. „българско подворие“.

„Споделяйки загрижеността на Негово Светейшество патриарх Неофит от временното спиране на богослуженията и затварянето на храм „Св. Николай“ – пише ОВЦВ, изразявайки съчувствие към неговите енориаши и благочестиви софиянци, скърбящи поради невъзможността да го посетят и да се помолят на гроба на св. Серафим, архиепископ Богучарски, Негово Светейшество патриарх Кирил посочи, че цялата отговорност за спирането на дейността на комплекса е на тези, които са взели решението за депортиране на неговия предстоятел и служители“.

ОВЦС ни уверява, че патриарх Кирил е уведомил патриарх Неофит, че „Св. Синод на Московската патриаршия скоро ще назначи нов предстоятел, за да бъдат отворени вратите на Руското подворие възможно най-скоро. В писмото се съдържа и молба за съдействие на духовника за предстоящата уредба в София“.

Руският патриарх Кирил изразява увереност, че „политическите сили, зад които стои врагът на човешкия род, няма да успеят да разрушат вековните връзки на любов и братство в Христос, които са в основата на сътрудничеството на Руската и Българската православни църкви“.

Posted in Новини, Новини от света

Вижте още: