Меню Затваряне

Патриарх Кирил с прецедент в църковното съдопроизводство

Изображение: Кредо

Сайтът на Московската градска епархия (тук) публикува информация с решението на Московския епархийски съд на РПЦ-МП за лишаването от сан на богослова и публицист протодяк. Андрей Кураев, в което се казва следното:

До протодякон Андрей Кураев

Уведомление

С настоящото Ви информирам за резолюцията на Негово Светейшество патриарх Московски и на цяла Русия Кирил относно решенията на Епархийския съд в Москва:

„Решението по дело № 53-57-2021 , според което епархийският съд не намери причини да преразгледа дело № 50-54-2020 “, потвърждавам. В тази връзка потвърждавам решението по дело No 50-54-2020, според което епархийският съд е признал запретения за свещенослужение протодякон Андрей Кураев за подлежащ на низвержение от свещен сан. Това решение да влезе в сила след издаването на указ за низвержението на протодякон Андрей Кураев от свещеничество.

Налагам мораториум върху издаването на такъв указ за времето, което е дадено на протодякон Андрей, за да преосмисли позицията си и да се върне в пътя на Църквата, който той е избрал по негово време”.

Протоиерей Михаил Рязанцев, председател на Епархийския съд в Москва

На 29 декември 2020 г. Епархийският съд в Москва взе решение за лишаване от сан на протодяк. Андрей Кураев. О. Андрей обжалва и последва решение на съда, в което се казва, че няма причини делото да бъде преразгледано, като то трябваше да влезе в сила след като бъде подписано от патриарх Кирил. Руският патриарх потвърждава решението на църковния съд, но налага мораториум, заради който сега се въздържа да подпише решението на съда. По всичко изглежда, че това е без прецедент в практиката на църковното съдопроизводство.

Posted in Новини, Новини от света

Вижте още: