Меню Затваряне

В Русия ще има пълно мълчание в отговор на думите на патриарх Кирил

Сергей Чапнин

Сергей Чапнин

Военните проповеди на патриарх Кирил са пълен trash1Боклук, измет (бел. ред.).. Дори бих казал trash-art.

Но последната – днешният призив към членовете на църквата по-тясно да се сплотят около военните престъпници – е самото дъно. Те трябва да бъдат отлъчени от причастие, анатемосани. Но не, патриарх Кирил е изцяло и заедно с тях: всички православни християни в Русия трябва незабавно да се обединят около канибали, серийни убийци, патологични лъжци и мародери2“Нека Господ помогне на всички ни в този труден за Отечеството момент да се обединим, включително и около властта, и властите да бъдат изпълнени с отговорност към народа си, със смирение и готовност да му служат дори с живота си. Тогава нашите хора ще имат истинска солидарност и способност да отблъскват външни и вътрешни врагове, да уредят живота си така, че да има възможно най-много доброта, истина и любов в него”, казва в проповедта си патриарх Кирил (бел. ред.).

В Русия ще има пълно мълчание в отговор на думите на патриарх Кирил. Кураторите от спецслужбите вече са инструктирали всички епископи как да се държат, какво да говорят и с какви средства да се борят с инакомислието сред духовенството.

Но въпреки това има смели и честни свещеници и миряни. Аз нямам право да ги осъждам за това, че в условията на несвобода не се изказват публично. Те сами правят избора си и не е малко това, че постоянно говорят на тези теми със своите енориаши.

Но извън Русия свободният християнски свят продължава да мълчи. И това е срамно. Редките призиви към патриарх Кирил да осъди войната вече замлъкнаха. А призивите за изключване на РПЦ от Световния съвет на църквите (ССЦ) вече звучат твърде тихо.

Трябва да се действа! Покажете, че са “блажени гладните и жадните за правда”! Това е заповед, това призив за действие, а не просто красиви думи от стара книга (от фейсбук профила на автора).

Протодякон Андрей Кураев

Приносът на Жана Бичевска не бива да бъде забравян

Епархиите на РПЦ я канеха с песничките ѝ от типа:

“Мы врага настигнем по его же следу
И порвем на клочья, Господа хваля”.

Или:

Память, вечность и слава
За героем грядёт
Сокрушает, как лава
Российский флот

Птиц испугал и рыб
Вспышки слепящий свет
Атомный вырос гриб
Это Америки нет.

Именно в субкултурата на русското православие паднаха много нравствени табута и бяха подготвени много от людоедские клишета на съвременната руска държавна пропаганда.

———-

Превод: архим. Никанор (Мишков)

  • 1
    Боклук, измет (бел. ред.).
  • 2
    “Нека Господ помогне на всички ни в този труден за Отечеството момент да се обединим, включително и около властта, и властите да бъдат изпълнени с отговорност към народа си, със смирение и готовност да му служат дори с живота си. Тогава нашите хора ще имат истинска солидарност и способност да отблъскват външни и вътрешни врагове, да уредят живота си така, че да има възможно най-много доброта, истина и любов в него”, казва в проповедта си патриарх Кирил (бел. ред.)
Posted in Съвременност

Вижте още: