Меню Затваряне

Патриарх Кирил: „Фидел Кастро е изключителна личност“

На 22 ноември Московският патриарх Кирил се срещна с Мигел Диас-Канел Бермудес, президент на комунистическа Куба, която предстоятелят на Руската православна църква нарече „островът на свободата“. Той похвали и бившия лидер на кубинската диктатура Фидел Кастро, съобщава пресслужбата на РПЦ.

„Искам още веднъж да припомня тази изключителна личност, която в името на свободата на своята страна имаше смелостта и силата да предизвика най-мощната капиталистическа държава. Това е удивителен пример в историята, той показва, че физическата, военната или политическата сила не винаги побеждава. Ние, вярващите християни, сме научени, че силата е в истината. Продължавайки своето независимо, суверенно съществуване, въпреки най-тежкия външен натиск, Куба потвърждава този принцип“, каза патриархът.

Страните обсъдиха и факта, че Русия и Куба сега са под санкции, но обясниха това с „много мощни външни сили“, а не с политиката на техните страни, включително военна агресия.

Срещата се състоя в патриаршеската резиденция на Московския Даниловски манастир, на която присъства още Волоколамският митрополит Антоний, председател на Отдела за външни църковни връзки на МП и други духовници..

Обръщайки се към изтъкнатия гост със сърдечно посрещане, патриарх Кирил каза:

„Радвам се, че смисленият и много емоционално положителен контакт, който беше установен с ръководството на вашата страна след първата ни среща с покойния команданте Фидел Кастро, продължава и днес. Можем да кажем, че е установена добра традиция на отношенията между Руската църква и Острова на свободата“.

Предстоятелят на Руската православна църква отбеляза със задоволство, че след определен период от време през 90-те години, поради трудната ситуация в Русия, диалогът между Руската федерация и Република Куба, между лидерите на двете страни, се възобновява и засилва.

В същото време Москва издигна паметник на покойния дългогодишен лидер на Куба Фидел Кастро в квартал „Сокол“, съобщава Мениджър.бг. Паметникът беше открит лично от президента Владимир Путин. Руският държавен глава нарече основателя на настоящата кубинска държава Фидел Кастро „легендарна фигура“ и припомни, че той е посветил живота си на борбата за свобода на потиснатите народи. Откриването на паметника на Кастро беше насрочено да съвпадне с посещението в Москва на кубинския президент Мигел Диас-Канел Бермудес.

Posted in Новини, Новини от света

Вижте още: