Меню Затваряне

Патриарх Неофит: “Свободата и независимостта са ценности, за които трябва да се борим”

Обични в Господа братя и сестри,

И тази година – в третия ден на март отбелязваме нашето Освобождение от петвековното иноверно робство. Мислено се връщаме назад във времето, когато с обединените усилия на безбройните знайни и незнайни герои Бог отново ни дарува свобода и независимост. Паметта за воините пазим и днес, и отправяме молитвите си в благодарност и признателност за самоотвержения подвиг. Близо столетие и половина по-късно примерът и саможертвата им ни вдъхновяват и задължават да пазим свободата и независимостта си като най-висши Божии дарове за човека, заедно с мира, в който те могат да съществуват най-пълноценно.

Живеем в свят, много различен от онзи, в който са се случвали събитията, припомнящи се в този ден. Свят, в който вярваме, че човешкият живот има по-висока ценност и достойнство на личността – издигнато на много по-голяма висота, когато поробването изглежда все по-невъзможно. При все това и днес свободата и независимостта не са даденост за никого и остават ценности, за които трябва да се борим и да отстояваме по пътя на дипломацията. Тази борба е непрестанна!

Бог е сътворил човека според Своя образ, дал му е свободна воля да отсее доброто от злото и да стане грижовен стопанин, като го е призвал към богоподобие. Свободата е онова, което ни отличава като венец на Божието творение. Да я съхраним и отстояваме означава да пазим и Божия образ в нас. Да ценим и уважаваме този висш дар от Твореца и да градим живота си съобразно Божията свята воля за света и за човечеството, да бъдем миротворци, „синове на светлината и синове на деня“ (1 Сол. 5:5)!

БРАТЯ И СЕСТРИ,

Призоваваме всички верни чеда на Родната ни Православна църква ведно с нея да отправят всесърдечна молитва към Всеподателя на всяко добро, за мир по целия свят и благоволение между човеците! Светата Църква всякога е ратувала за мир и зачитане правото на свобода на всеки човек, както и за сувереността на всяка отделна страна. Така е и сега!

Нека всеки според силите и възможностите си отвори сърцето си за всички братя и сестри, които страдат и се намират далеч от домовете си, поради разгарящата се война в Украйна, като сторим това по примера на Самия Спасител Господ Иисус Христос и помогнем на всеки, който се намира в беда.

Бог да прости и упокои всички отдали живота си за Освобождението на скъпата ни Родина България!

Божият мир, Неговата велика милост и любов да бъдат с всички нас!

Честит и благословен празник!

Да живее свободна и независима България!

 † НЕОФИТ
ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ

ИзточникСв. Синод на БПЦ-БП

Posted in Епархийски новини, Новини

Вижте още: