Меню Затваряне

Патриарх Неофит се срещна със светогорски монаси, гости на Църногорския манастир

Днес, на 23 септември Негово Светейшество Софийският митрополит и Български патриарх Неофит прие на посещение светогорски монаси, гости на Църногорския манастир “Св. св. Козма и Дамян”.

Патриарх Неофит се срещна в своя кабинет с архим. Вартоломей (Газетас), игумен на светогорския манастир „Есфигмен“, монах Апостол от килията „Сретение Господне“ в столицата Карея, монах Теона от килията „Св. Георги“ в Карея, монах Палама и монах Теолог от братството на манастира „Есфигмен“, както и монахиня Екатерина от манастирския метох „Достойно Ест“ в близост до Атина.

Гостите бяха съпроводени от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, архим. Никанор, игумен на Църногорския манастир „Св. св. Козма и Дамян“, по чиято покана са в България.

Светогорските монаси благодариха за приема и споделиха своята голяма радост от престоя си в България, изпросвайки молитвите на патриарх Неофит, който им подари книги със свои слова и компактдиск със свои църковните песнопения. Негово Светейшество патриарх Неофит благослови своите гости и сподели: „Света Гора е дала приют на много български духовници, които са утвърждавали своята вяра – връзката ни с Атон е силна и духовна“.

В края на срещата атонските духовници изпълниха многолетствие като поздрав за Негово Светейшество патриарх и за всички присъстващи.

Posted in Епархийски новини, Новини

Вижте още: