Меню Затваряне

Патриарх Неофит се срещна с премиера на Черна гора и с посланика на Казахстан у нас

Вчера и днес Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит прие на две срещи премиера на Черна гора г-н Здравко Кривокапич (29 март) и посланника на Република Казахстан у нас г-н Избастин Темиртай (30 март).

И двата приема се състояха в патриаршеския кабинет в Софийска митрополия, а на срещите присъстваха Мелнишкият епископ Герасим, гл. секретар на Св. Синод и Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит. 

Г-н Здравко Кривокапич изтъкна традиционно добрите отношения между България и Черна гора като допълни, че православната вяра е част не само от сърцето на българския, но и на черногорския народ. Той обърна внимание върху делата и живота на покойния Черногорски митрополит Амфилохий, който почина през 2020 г. Темата за войната в Украйна също бе поставена по време на срещата. Патриарх Неофит изрази надеждите си да се възцари мирът и единството, а районът на Балканите да бъде запазен, както и досега, в спокойствие и мир.

Посланик Темиртай благодари за възможността да се срещне с патриарх Неофит и сподели, че в страната му мирно и във взаимна толерантност живеят заедно над 100 общности, изповядващи различни вероизповедания – православие, римокатолицизъм, ислям и юдаизъм. Посланикът каза още, че отношенията между България и Казахстан са изключително добри, като от началото на тази година между двете страни може да се пътува безвизово. Той разказа и за българската общност в Казахстан, която по официални данни наброява 15-20 000 души. Приемът завърши с благопожелания и надежда, както за бъдещи срещи, така и за създаването на общи инициативи и дейности. 

———–

Източник: БПЦ-БП

Posted in Епархийски новини, Новини

Вижте още: