Меню Затваряне

Патриарх Порфирий беше интронизиран в древната Печка патриаршия

Сръбският патриарх Порфирий беше тържествено интронизиран на 14 октомври, празника Покров Богородичен по стар стил в древната Печка патриаршия в Косово.

Порфирий беше избран за 46-ия предстоятел на Сръбската православна църква на 18 февруари миналата година и беше интронизиран в Белград на следващия ден. Днешната тържествена интронизация отбелязва значението на Печката патриаршия, която през 14 век става седалище на сръбските патриарси.

Патриарх Порфирий оглави литургията в съслужение с множество архиереи на Сръбската православна църква, както и с Будапещенския митрополит Иларион от Руската православна църква и Преспанския и Пелагонийски митрополит Петър от Македонската православна църква.

В словото си патриарх Порфирий каза на вярващите, че основната причина, поради която е днес в Печ, е „да се молим заедно с вас за всички хора, за общността на любовта, мира и доброто, която Христос Господ и Неговата Света Майка желаят“.

Той също така призова хората да се молят за албанците, които живеят в Косово, за да живеят заедно в мир.

Говорейки за значението на Печката патриаршия, сръбският предстоятел подчерта, че: „Тук сме родени за Христа, тук в Печката патриаршия, Дечани, Грачаница, Свети Архангели и други призренски храмове видяхме истинската светлина, получихме Духа Небесен и придобихме истинска вяра, като се покланяме на неразделната Троица”.

Печката патриаршия е историческа автокефална православна църква от 1346 г., създадена в Скопие от цар Стефан Душан на основата на предходната сръбска архиепископия от 1219 г. с четири стари български епархии, която от своя страна се основава на Рашката епархия на Охридската архиепископия. Патриаршията е закрита през 1766 г. от османските власти. Печките патриарси се титулуват „Отца и оучителя сръблем и блъгаром“, защото под църковната юрисдикция на тази патриаршия, освен сръбските земи, влизат и западни български земи – части от Поморавието, Шоплука, Северна Македония.

Posted in Новини, Новини от света

Вижте още: