Меню Затваряне

Патриарх Порфирий: “Действията на Константинопол в Украйна не са в съответствие с традицията на Църквата”

В първото си телевизионно интервю за сръбската национална телевизия RTS сръбският патриарх Порфирий говори по много теми като ситуацията в Сръбската православна църква, косовския въпрос, диалога с Католическата църква, междуправославния сблъсък между Москва и Константинопол , въпросът за Украинската автокефалия и за еднополовите бракове.

По въпроса за Украйна патриарх Порфирий каза, че Сръбската православна църква е автокефална църква, която има свой вътрешен ред. Журналистът на телевизионния канал го попита дали Константинополската патриаршия оказва натиск върху Сръбската църква в процеса на признаване на автокефалията на ПЦУ. Патриархът отговори, че не е знае за такъв натиск и счита Московската и Константинополската патриаршия за сестри-църкви.

Относно действията на Константинопол в Украйна, той заяви, че те не са в съответствие с традицията на Църквата: „Ние вярваме, че в момента , когато става въпрос за действията на Константинополската патриаршия в Украйна, те не са съгласно традицията на Църквата и в този смисъл, ако искате, може да се каже, че сме на страната на Руската църква. В действителност ние сме на страната на реда и на каноните. И в този случай Руската църква наистина е лишена от правата си. “

На въпрос за посещението на папата в Сърбия, патриархът отговори, че това зависи от много фактори и че е плод на съборно решение: „Доколкото знам, досега не е имало инициатива на Ватикана… патриарх Ириней каза, че това би било добро и полезно за двете църкви, но дали и кога… Бог знае“. Църквата трябва да общува с всички, да се опитва да реши проблемите и най-вече да свидетелства за вярата в Господ Исус Христос, заключи сръбският патриарх.

Относно действителните проблеми в Сръбската православна църква в Северна Македония, Черна гора, Косово, Хърватия, той добави, че макар да не е пророк, „подобни действия, като тези в Украйна, няма да се повторят, защото предизвикаха големи сътресения в отношенията на поместните църкви. Това ще бъде урок, който може да отрезви всеки. Разбира се, когато се появят проблеми, ние трябва да разговаряме и да оставим не на нашето, а на Божието време, за да бъде възстановен редът.”

По време на първото си телевизионно интервю патриарх Порфирий каза, че Църквата не трябва да се занимава с политика в днешния й смисъл, а да се занимава с политика в нейния първоначалния смисъл, т.е. да се грижи за общото благо.

По отношение на еднополовите бракове мнението му е, че за Църквата бракът е между мъжа и жената и че е определен още в Стария завет, но че може да разбере хората, които имат такъв тип сексуална ориентация, тъй като имат безброй проблеми, натиск от различни страни и че те трябва да определят своя собствения статус.

По материали от Orthodox Times и Credo press

Posted in Новини, Новини от света

Вижте още: