Меню Затваряне

Патриарх Порфирий: “Ние чакаме Христос, а не по-добро време”

 

На 21 септември, Рождество Богородично по стар стил, Сръбският патриарх Порфирий отслужи Божествената литургия в църквата „Преображение Господне“ в Загреб.

Предстоятелят на Сръбската православна църква каза в проповед след отпуста на Литургията:

“Ние празнуваме Рождеството на Пресвета Богородица, защото спасението на човешкия род дойде чрез нея. Това е най-чистият Божи дар за хората, но и най-съвършеното и най-чистото, което ние, хората, бихме могли да предложим на Бога като дар.

Патриархът посочи паралела между Св. Богородица и Църквата, защото Тази, който е родила Спасителя на света, е и Майката на света, точно както и Църквата:

“Подобно на Църквата, Богородица е Майка на всички: близка до всички, разбира всички, представлява всички”, каза патриархът и подчерта, че има много хора, които понякога поради незнание разбират погрешно Църквата Христова:

“Църквата няма граници, не само исторически, но няма граници между този и онзи свят. Как тогава Църквата може да се идентифицира с някоя, дори най-важната, най-могъщата, най-красивата страна в света или с която и да е нация? С изключение на Христос, всичко е относително. Има държави, понякога по-големи, понякога по-малки, някои просъществуват векове и хилядолетия, а други, които са били мощни и силни и са заемали огромни пространства, днес не съществуват. Но ние не се интересуваме от разширяването и свиването на държавите. Каноничните граници на Църквата не се променят непременно с границите на държавите”, каза патриархът и напомни за думите на св. Николай (Велимирович): Ние чакаме Христос, а не по-добро време .

“Не можем да искаме отъждествяване на Църквата с каквато и да е държава, особено пък с партия, и с всички сили, да направим всичко възможно, за да не позволяваме на никого да ни манипулира”, каза патриарх Порфирий и допълни:

“В наше време се създават много конструкции, измислици, виртуални реалности, които тези, които искат да въвлекат Църквата в различни недоразумения и политически игри, използват като отправна точка, започвайки тази виртуална конструкция като реалност, която няма нищо общо с природата на Църквата или нейните амбиции, нито с нейното служение. В Църквата наистина няма гърци или евреи. В Църквата Господ ни призовава всички да бъдем едно. Въпреки това, в джунглата на силни интереси от този свят, различни хора – притежаващи инструменти, дори ако искате, медийни оръжия в ръцете си – могат да създават фалшиви образи и след това да правят в Църквата това, което нито е било, нито е, нито ще бъде”, каза патриарх Порфирий, подчертавайки важността да запазим в себе си и в сърцето си духът и етосът на Църквата като Царство Божие на земята:

“Целта на нашия живот е да се съсредоточим върху Христос. Живеем в свят на информация, т.е. дезинформация, в която, се объркваме, обременени с хиляди новини. Важно е да се справим с тази много невярна информация, точно както постъпиха исихастите, аскетите. Този принцип винаги е валиден. Те използваха молитвата на Иисус. Защо? Защото думите: Господи Иисусе Христе, Сине Божий, помилуй мене грешния, предпазват грешника от всяко зло, от всяка лъжлива и погрешна мисъл, която иска да оскверни съзнанието им, за да могат след това да слязат в сърцата с умовете си, където няма чужда и невярна информация, а среща с най-важната и единствена автентична информация, която идва от Бога”, каза патриарх на Порфирий.

Източник: СПЦ

Posted in Новини, Новини от света, Празнични проповеди, Проповед

Вижте още: