Меню Затваряне

Патриарх Порфирий подписа основен договор между СПЦ и Черна гора

На 3 август 2022 г. в Подгорица Сръбският патриарх Порфирий и министър-председателят на Черна гора Дритан Абазович подписаха основния договор между Православната църква на Сърбия и Черна гора, съобщава пресслужбата на Сръбската православна църква.

След подписването на договора Сръбският патриарх г. Порфирий каза, че с нетърпение е очаквал тази приятелска и братска среща в столицата на Черна гора и е благодарен на Бога и на министър-председателя на Черна гора за всички усилия, които е положил заедно с екипа си, за да сложи край на перипетиите, продължаващи от 2012 г., довели до подписването на това споразумение между държавата Черна гора и Сръбската православна църква.

След като премиерът подписа на договора обаче, Демократичната партия на социалистите (ДПС) в Черна гора подхвана инициатива за сваляне на правителството, съобщава Дневник. ДПС внесе вот на недоверие срещу властта с аргумента, че подписването на договора в Подгорица показва „загубата на легитимност“. Партията разполага с 36 от 81 места в парламента и това поставя под въпрос съществуването на управляващата коалиция.

Активисти и политически партии също смятат, че Сръбската православна църква получава твърде големи правомощия. Според опозицията, документът е подписан далеч от медиите и без предварително известяване, в отцепена от полицията вила. Всъщност информация за предстоящата среща е имало още на 31 юли, но Абазович упорито е я е отричал.

Според източник на БТА, патриарх Порфирий и делегацията на Сръбската православна църква са отведени до летището, където е очаквал хеликоптер, без никакъв контрол, задължителен за всички останали пътници. Патриархът е поискал да бъде охраняван от същия екип, който го е охранявал в Цетине, по време на интронизацията на митрополит Йоаникий на 5 септември 2021 г. Mпортал посочва също така, че „службите на Черна гора и Сърбия са отклонили вниманието по следния начин: полетът на самолета от Белград за Подгорица е бил обявен за 9.30 часа, а час преди самолетът да е трябвало да кацне, подробностите са променени и за нов полет е обявен самолет на сръбското правителство, без списък на пътниците, само с означението „държавна делегация“. След полета патриархът пристига с хеликоптер на сръбското МВР в полицейския участък в Златица, след което отива да подпише Основното споразумение с премиера Дритан Абазович във вила „Горица“, чиито вход е бил отцепен от полиция.

Договорът, подписан със сръбския патриарх Порфирий е важен, тъй като СПЦ е най-голямата църква в Черна гора. Според преброяването от 2011 г. 72 % от черногорците се определят като православни християни, от които около 30 % са част от непризнатата Черногорска православна църква (която ДПС опитваше да насърчи).

Спорният документ урежда въпроси, свързани с имуществото на СПЦ в Черна гора. Той обаче, признавайки легитимността СПЦ и съществуването ѝ в тези земи от 1219 г., я посочва като отделна от черногорската държава. Друга точка в споразумението е свързана с възможността да се въведат часове по вероучение в училищата. Държавата същевременно не може да предприема мерки за сигурност в църковни сгради, без това да бъде одобрено от компетентните църковни власти. Министър-председателят Дритан Абазович настоява, че документът ще помири онези, които искат по-близки отношения със Сърбия, както и проевропейски настроените граждани на Черна гора.

Posted in Новини, Новини от света, Църква и политика

Вижте още: