Меню Затваряне

Патриарх Теодор ΙΙ ще получи наградата за правата на човека „Атинагор“ за 2022 г.

Александрийският патриарх Теодор ΙΙ ще получи наградата за правата на човека „Атинагор“ за 2022 г.

С благословението на Вселенския патриарх Вартоломей е американския архиепископ Елпидофор, Орденът на св. ап. Андрей и архонтите на Вселенска патриаршия ще дадат наградата на патриарх Теодор заради неговата решителна защита на религиозната свобода.

„Патриарх Теодор се изправи смело срещу неканоничния църковен империализъм на Московската патриаршия“, пише Orthodox Times. В послание към клира и миряните, отправено на 9 май 2022 г., патриарх Теодор осъди „антиканоничния, небратски, неисторичен и отмъстителен опит на Руската църква в Африка да нахлуе в каноничната юрисдикция на древната Александрийска патриаршия“, след като като патриархът призна ПЦУ за канонична поместна църква и влезе в общение с нея.

Патриарх Теодор призова митрополитите и епископите на Александрийска патриаршия да застанат „с чист православен жертвоготовен дух, дързост и смелост срещу антихристиянския „църковен“ експанзионизъм“ на Москва, който действа чрез финансово привличане на местните свещеници.

Наградата за правата на човека „Атинагор“ е учредена през 1986 г. от Националния съвет на Ордена на свети апостол Андрей и архонтите на Вселенската патриаршия в Америка. Тя се връчва всяка година на годишното празненство на ордена на лице или организация, които последователно са давали пример с действия, отдаденост и загриженост за основните права и религиозната свобода на всички хора.

Наградата на патриарх Теодор ще бъде връчена на 8 октомври 2022 г. в Ню Йорк, на годишното празненство на Ордена на св. ап. Андрей за наградата „Атинагор“.

Предишни носители на наградата са: Димитрий, бивш архиепископ на Америка; Яков, бивш архиепископ на Архиепископията на Северна и Южна Америка; Епифаний, митрополит Киевски и на цяла Украйна; президентът на САЩ Джоузеф Байдън (когато беше вицепрезидент); бившият президент Джими Картър; бившият президент Джордж Х. У. Буш и първата дама Барбара Буш; бившият губернатор на Ню Йорк Андрю Куомо; Нобеловите лауреати: бившия съветски лидер Михаил Горбачов и Ели Визел, както и майка Тереза ​​от Калкута.

Posted in Новини, Новини от света

Вижте още:

error: Content is protected !!