Меню Затваряне

Патриарх Теодор към патр. Порфирий: „Защо мълчите за руската намеса в Африка?“

Александрийският патриарх Теодор използва остри думи към Сръбския патриарх Порфирий относно избирателната му чувствителност към случващото се в православния свят – руската намеса в Африка остава незабелязана, за разлика от руската инвазия в Украйна, съобщава сайтът Актуално.

На 22 юли патр. Порфирий изпрати писмо до патр. Теодор, в което го помоли да предприеме действия за освобождаване на бившия игумен на манастира „Киево-Печерска лавра“ митр. Павел Вишгородски. Сръбският патриарх смята решението на украинското правосъдие, от една страна, за „плод на напрегнатата атмосфера в Украйна, която е обхваната от пламъците на войната“, а от друга, за „резултат от намерението на сегашните власти да окупират Киево-Печерската лавра (манастира)“.

В публикуваното писмо-отговор Александрийският патриарх, след като подчертава, че патриаршията безрезервно подкрепя защитата на човешките права, бърза да „напомни“ на сръбския патриарх, че той по никакъв начин не е проявил същата чувствителност към хилядите православни християни в Африка, които са „духовно отровени от Московската патриаршия с хищническото и нагло нахлуване в енория, която географски, пастирски и духовно е в юрисдикцията на Александрийската патриаршия“.

Патр. Теодор също така подчертава, че в писмото си сръбският патриарх споменава Украйна, „която е обхваната от пламъци“, без да назовава виновника за тази агресивна война срещу православния народ. „Нашите руски православни братя съзнателно разкъсват на парчета безшевната дреха на Иисус Христос, като изливат отрова във Второпрестолната Александрийска църква, която донесе полза на Руската църква, като затвърди нейния автокефален статут“, заявява Александрийският патриарх.

„Със съжаление отбелязваме, че с оглед на този напълно несправедлив, антицърковен и антиканоничен акт Вие не проявявате същата чувствителност, както в случая с митр. Павел Вишгородски от Московска патриаршия. Вие мълчите, въпреки многократните ми призиви, които засягат не само един човек, а хиляди африкански православни“, добави патр. Теодор. Той заяви, че очаква от сръбския патриарх същата чувствителност, която е проявил към митр. Павел, и следователно да осъди антиканоничните и антихристиянски действия на РПЦ.

Posted in Църква и политика

Вижте още: