Меню Затваряне

Патриарх Теофил: “Благодатният огън е икуменическо събитие” (обновено)

Радио Ватикана публикува интервю с йерусалимския патриарх Теофил III, който разказва за слизането на благодатния огън на литургията на Велика събота – събитие, което ежегодно събира хиляди поклонници от различни християнски вероизповедания на Гроба Господен в Йерусалим.

“Произходът на церемонията на свещения огън датира от времето на зараждането на Църквата, когато започнали да се развиват литургическите практики, и тя се явява една от най-древните практики в нашата традиция на Иерусалимската църква” – подчертава патриархът.

“Става дума за преживяването на неръкотворната светлина, която изхожда от Св. Гроб и която символизират запалените свещи, разпространяващи тази светлина не само във вътрешността на храма, но и по целия свят. Във всеки православен храм в началото на пасхалната литургия верните приемат светлината чрез свещта, запалена от свещенника от огъня от Йерусалим”.

Патриарх Теофил особенно подчертава измерението на обряда на благодатния огън: “Церемонията на свещения огън – това е наистина икуменическо събитие, в този смисъл, че то обединява не само всички християни, но и всички хора на добра воля, без каквито и да било различия, по целия свят, започвайки от нашата местна община. Това е важен момент за нас, православните християни, но също и за всички участници: арменци, копти и сирийци, за католиците от римски обряд, англиканите, лутераните и дори за хората от други вероизповедания, които ежегодно не искат да го пропуснат”.

На въпроса за това как в православната традиция се тълкува тази церемония и има ли тя свръхестествено измерение, патриарх Теофил отговори следното, с което не потвърди, че свещите в ръцете му на Велика събота се запалват сами в резултат на слизането на благодатния огън от небето:

“Доколкото това се случва в утрото на Велика събота, тоест в навечерието на Пасха, обрядът на свещ. огън е най-вече предвъзвестяване на Христовото Възкресение. Както в източната, така и в западната традиция самата идея за свещения огън е символ на нов живот във възкресението, същото се отнася и за самата церемония. Така, както гори огънят и сияе в Гроба, Господ Иисус възсиява в пасхалното утро. (…) Това има и свръхестествено измерение: приближавайки ни към тайната на Възкресението, този обряд пробужда духовно обръщане – то прави Възкресението по-реално, по-непосредствено в нашите очи, уверявайки ни, че можем да разчитаме на любовта на Бога към нас, и подбуждайки ни към голямо духовно усърдие”.

Превод от руски език: Ренета Трифонова

Ватиканският официоз „Осерваторе Романо“ публикува интервюто с патриарх Теофил III за Пасхата на Православната църква и за обряда на Благодатния огън, а в българската секция на сайта на “Радио Ватикана” то може да се прочете и на български език със заглавие: Светлина, озаряваща човеците – Vatican News

Posted in Новини, Новини от света

Вижте още: