Меню Затваряне

Патриарх Теофил призова Джо Байдън да защити християните в Светите земи

След като беше посрещнат от представители на трите църкви, които споделят съвместен контрол над храма на Рождество Христово в Йерусалим: Гръцката православна патриаршия на Йерусалим, Кустодията (попечителство) на Светите земи и Арменската патриаршия в Йерусалим, на входа на храма „Рождество Христово“ във Витлеем президентът на САЩ Джоузеф Байдън беше придружен на кратка обиколка до мястото на раждането на Христос.

Там го очакваха патриарх Теофил III, отец Патън и арменския патриарх на Йерусалим Норахан Манугиан, които обмениха мнения в присъствието на редица палестински официални лица.

По време на обиколката патриарх Теофил запозна американския президент с проблемите на Светите земи и с християнското наследство и присъствие там.

Патриархът подчерта необходимостта от активна американска намеса за защита на християнското наследство и присъствие в Светите земи, особено в град Йерусалим, който е свидетел на безпрецедентни атаки от израелски радикални групи, които извършват своите престъпления без да поемат отговорност, за да създадат среда, която отблъсква християните от собствения им град.

Патриарх Теофил отбеляза нападенията срещу църкви, обидите, отправяни към духовенството и верните християни от членове на тези групи, опитите за конфискуване на християнски недвижими имоти при Портата на Яфа, блокирането на достъпа на богомолците до местата за поклонение, за който Християнство.бг писа преди Възкресение Христово, че Йерусалимската патриаршия няма да се съобрази с ограниченията на полицията за Пасха.

Патриархът на Йерусалим също обясни опасностите от християнската миграция, особено от Йерусалим, и че поддържането на християнското присъствие е важно хуманитарно и цивилизационно послание, добавяйки, че защитата на „статуквото“ е приоритет за всички църкви, какъвто е случаят със запазване на попечителството на хашемитите над ислямските и християнските свети места в Светите земи.

Патриарх Теофил III подчерта на приема необходимостта да се сложи край на дейността на израелските радикални групи, които имат за цел да заличат мозаечната култура на Светия град и да премахнат неговото религиозно и културно многообразие, като подчерта, че християнското наследство в Йерусалим е изложено на риск в резултат на практиките на тези групи.

Накрая патриархът удостои американския президент Джо Байдън с най-високото отличие на Йерусалимската патриаршия и Орденът на Рицарите на Божи гроб.

По материали от Orthodox Times и Greek News Usa

Posted in Новини, Новини от света

Вижте още: