Меню Затваряне

Патриарх Теофил с призив за защита на християнската общност в Йерусалим

Orthodox Times публикува статия на The Times, в която Йерусалимският патриарх Теофил описва мрачната обстановка в Йерусалим, поради която са застрашени християнските общности, подлагани на постоянни вандалски актове от ционистки радикални групи. Патриархът заявява, че християните са жертви на престъпления от омраза, а духовниците често за заплашвани, като намерението на екстремистите е “да угасне светлината на християнската общност в Стария град Йерусалим”. Този радикализъм обаче е опасен не само за християните, но и за всички религиозни общества в града, които като мозаечна общност живеят в мир и съгласие помежду си. Поводът този път е опитът да се промени статутът на имотите при Вратата на Яфа, в близост до която израелска екстремистка група се опитва да заеме две големи сгради, придобити чрез незаконни сделки. Ето какво казва Йерусалимският патриарх Теофил за тези тревожни тенденции:

След като служих като свещеник в североизточната част на Англия преди много години, си спомням облачните дни на януари. Тук, в Йерусалим, докато се радваме на по-светъл и по-топъл климат, ние знаем какво е да живееш в тъмнината. Като патриарх на Йерусалим имам привилегията да ръководя Гръцката православна църква в Светите земи. Първият от моите 140 предшественици беше свети Йаков, първият водач на Църквата в Йерусалим и брат на Иисус Христос. Заедно с редица други апостоли, св. Йаков е мъченик за вярата си. Като общност сме виждали как империи се издигат и падат. Преживели сме обсади, нашествия, напасти и преследвания. И след всичко това ние останахме верни на нашия Господ, защото в тъмнината знаем, че Той е нашата светлина и нашият живот.

В Евангелието за свети Йоан Кръстител четем, че свети Йоан „дойде като свидетел за светлината” на Иисус Христос. Като църкви това е нашата мисия от две хилядолетия. Ние не сме просто пазители на свети места; ние сме живи свидетели на Божията светлина.

Като свидетели на светлината ние се стремим да бъдем благословение в променящите се предизвикателства в обществата, в които живеем. Ние предлагаме здравеопазване, образование и обществени услуги. Ние се грижим за възрастните хора, приемаме бежанци и се грижим за бедните, независимо от тяхната вяра, националност или произход. Ние приветстваме милиони поклонници и съхраняваме и служим на най-святите места на християнството. Във всичко това ние насочваме хората към светлината на Христос.

Въпреки тези добри дела, нашето присъствие в Йерусалим е застрашено. Нашите църкви са застрашени от израелски радикални групи. Християнската общност в Йерусалим страда много от ръцете на тези ционистки екстремисти. Нашите братя и сестри са жертви на престъпления от омраза. Нашите църкви редовно претърпяват осквернявания и вандализъм. Нашите духовници са обект на чести сплашвания. Заветната цел на тези радикални групи е да угасят светлината на християнската общност от Стария град.

На кратка разходка от църквата на Божи гроб, по пътя на поклонниците, се намира Вратата на Яфа, главният вход към християнския квартал на Стария град Йерусалим. Да вървиш по този път означава да участваш в пътуването на християнската общност; човек веднага е заобиколен от църковни групи от цял ​​свят, докато тълпи от поклонници отиват да се поклонят в църквата на Божи гроб, мястото на разпятието и възкресението на Христос. На Рождество Христово аз съм сред онези, които минават през Вратата на Яфа, докато пътуваме до Витлеем, за да отпразнуваме Христовото раждане.

Именно при Вратата на Яфа израелска екстремистка група се опитва да заеме две големи сгради, придобити чрез незаконни сделки. Съвсем неискрено те твърдят, че физическото им присъствие там няма да повлияе на целостта на християнския квартал. От предишните им действия обаче в хостела „Сейнт Джон“, място, което е още по-близо до Божи гроб, което също беше измамно превзето от тях преди няколко години, знаем, че това не е вярно. Поведението им ще бъде опустошително за всички християни. Местните семейства, които са живели тук от поколения, ще бъдат накарани да се чувстват нежелани в собствения си дом, а поклонниците, които копнеят да посетят родното място на християнската вяра, ще намалеят.

Промяната на статута на имотите при Вратата на Яфа би била нещастие не само за местните семейства и глобалното християнско семейство, но и за самата Света земя. Йерусалим е дом на три монотеистични религии: юдаизъм, християнство и ислям, и отдавна е ярък пример за мозаечна общност. Това е духовната столица на света, включваща семейство от религии, при които всички се радват на дълго и уникално богато наследство. Красотата на този град се основава на неговото културно и религиозно разнообразие. Работейки за изключване на една общност – на християните, тези радикали представляват екзистенциална заплаха не само за християнското семейство, но и за самия Йерусалим – място, поддържано от толкова много от нашите еврейски съжители в Светите земи.

Всички споделяме визията, че тези радикали не са представителни за държавата Израел или на еврейския народ, и че е от съществено значение разнообразието и отличителните характеристики на всички квартали на Стария град да бъдат защитени в полза на Йерусалим и на целия свят .

Евангелски вестник помества в своя статия коментар на тези събития, като цитира Ръсел Рук, директор на кампанията за защита на християните от Светите земи, който споделя какво се случва в ежедневния живот на християнската общност в Йерусалим. 

„Плюят ни, докато влизаме в църква. Ако сте свещеник – ще хвърлят камъни по вас. Ако сте християни, може да ви разрушат църквата. „Заплашват ни с реални атентати, с пожар. Това се случи, когато радикален екстремист влезе в църквата в Гетсимания миналата година и се опита да я запали посред бял ден. Това са драматични, ужасни неща.“ 

Християнското население в Светите земи е намаляло от 12% в началото на века до едва 1% днес, тъй като преследванията са принудили мнозина да търсят убежище другаде. Според Рук цифрите са още по-екстремни в Стария град Йерусалим, където има места, свещени за юдаизма, християнството и исляма. 

„Цифрите са абсолютно плашещи“, обяснява той. „Трябва да се изправим пред реалността, че ако не направим нещо скоро, ако не отстояваме безопасността на нашите братя и сестри, в родното място на Църквата, в рамките на няколко поколения няма да имаме жива, дишаща християнска общност с реално присъствие на Христос в Светата земя.” 

Религиозните лидери и кампанията за защита на християните на Светите земи призовават държавата Израел да поддържа и защитава религиозната свобода и да предприеме действия срещу екстремистките групи, за да гарантира, че евреите, мюсюлманите и християните са свободни да се покланят безопасно на Бога.

 „Върховенството на закона трябва да бъде точно това – трябва да защити живота в стария град Йерусалим. И когато хората извършват престъпления, те трябва да се изправят пред последствията от тези действия. Тези неща трябва да бъдат контролирани, правосъдието трябва да бъде реално, а уязвимите малцинства като християнската общност, трябва да бъдат защитени“, добавя Рук.

Източници: Orthodox Times и Евангелски вестник

Posted in Новини, Новини от света, Съвременност

Вижте още: